Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 372

Чистят Разперко

Почистване на знакови за Шумен паметници и сгради от графити и вулгарни надписи започва ОП “Чистота”, съобщи за Шмоко.бг директорът на предприятието Евгений Цанков. Почистването тръгна с “баня” за Паметника-костница на свободата или Разперко, както е по-популярна композицията сред младото и средното поколение.

“Използваме нова за нас машина, този метод се използва в цяла Европа за изчистване на графити, решихме да направим проба тук, да видим как се получава, за момента пробите вървят добре и смятам като преценим да предприемем почистване и на други места. Ще продължим с други сгради и паметници, където има надписи с обидни текстове и графити, а решихме да започнем с този паметник, който е в центъра на града.” – коментира Евгений Цанков.

Техниката е нова за Шумен и е собственост на “Стронг Хит” ЕООД. “Това е мокро пясъкоструене – смесва се сух кварцов пясък с вода под налягане и се получава мощна струя, която чисти камъка. Пясъкът е кварцов, ситен и ще стане хубаво.” – коментира собственикът на “Стронг Хит” Станислав Славов. Ситният пясък и смесването с вода щадят камъка, за разлика от сухата пясъчна струя, а с тази технология може да се почистват и медни елементи.

Паметникът на Свободата е построен през 1965 година по проект на скулптора Любомир Далчев, брат на поета Атанас Далчев. Пълното официално наименование на паметника е “Братска могила на загиналите в борбата против фашизма 1923-1944”, а на южната страна на барелефната композиция има костница. Зад паметника са препогребани тленните останки на антифашистите Август Димчев Попов, Тодор Петков Радев, Иван Кръстев Ивански, Герчо Маринов Дончев и Живко Тотев Гергански. “Разперко” отдавна е изгубил за обществото първоначалната си символика и от по-младите е възприеман просто като скулптурна композиция и част от градската среда. Като място на  идеологически култ все още е почитан от представителите на БСП, които организират в подножието му чествания на годишнини от 9 септември 1944 година.

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *