Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 162

Джип за огрев

Купето е обгоряло и опушено отвътре.

11-годишно дете от Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания е подпалило джип до високите блокове между бул. “Велики Преслав” и ул. “Преслав”. Хлапето нямало никакви хулигански подбуди, драснало клечката на колата… за да се сгрее.

В понеделник вечерта хлапакът вечерял заедно с останалите деца и след храна излязъл да играе на площадката навън. Към 21:30, когато по правилник всички би трябвало вече да са се прибрали Ц. не се върнал. Дежурната възпитателка действала по утвърдената за такива случаи процедури – позвънила на дежурния в ОДМВР и съобщила по телефона за дете, което не се е прибрало в центъра и трябва да бъде издирено.

Междувременно районът около Центъра бил претърсен и от по-големите батковци, но търсенето не дало резултат. “На сутринта, когато дойдох на работа колежката ми съобщи, че Ц. го няма, беше написала заявление до полицията със снимка за издирване и тъкмо щеше да го носи и този момет Ц. се прибира здрав, чистичък и спретнат. Нормално беше да го попитаме къде е спал, отговори: “Аз се разкарвах” – разказа за Шмоко.бг директорът на центъра Иван Калоянов. Момчето нямало бягства досега, нито проблеми със закона, пак по процедура с него разговаряла и социална работничка от “Закрила на детето”. И на нея не казал истината за изминалата нощ.

Нощта се “изяснила” едва във вторник по обяд. От полицията позвънили и казали, че е възможно техен възпитаник да е подпалил джип на ул. “Йоан Екзарх”. Сигнал за горящ “Ленд Ровър Дискавъри” бил получен във вторник в 2 без 3 през нощта. Пожарникарите забелязали, че гори предната дясна седалка и успели да потушат огъня в купето. Още тогава на място заподозрели умишлен палеж.

След като се навързали изгорелият джип и изчезването през нощта, Ц. си признал всичко. Докато обикалял по улиците проверявал дали няма някоя отворена кола и влязъл в джипа за да изкара нощта. След полунощ му станало студено и му хрумнало да запали вестниците, които намерил в купето, за да се стопли. Като пламнал пожарът, изчезнал от местопроизшествието.

От полицията в Шумен днес обясниха, че колата е подпалена от малолетно момче и по случая е образувано досъдебно производство по чл. 330 от НК. Заради ненавършените 14 години Ц. не може да носи наказателна отговорност и спрямо него могат да бъдат приложени единствено възпитателни мерки, научи Шмоко.бг.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *