Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 372

Котва в парка

Безименен кораб “хвърли” котва срещу сградата на някогашното казино в градската градина точно между паметника на Тодор Колев и бирхалето, където някога започнала творческата кариера на знаменития шуменец, увековечил отношенията между града и морската ни столица с лафа “Варна, пристанище на Шумен”. Днес следобед майстори довършваха постамента, на който стоманената кука за последно и окончателно докосна твърда почва.

Кап. Никифор Герчев

Котвата беше дарена на общината през август м. г. за да стане част от парковото пространство в Градската градина. Още по време на предизборната кампания кметът Любомир Христов поискал от контраадмирал Пламен Манушев, сега депутат от ГЕРБ, да му обещае, че ще му намери една котва за Градската градина.

Контраадмиралът си удържал на думата и се обадил на свой приятел – капитан далечно плаване Никифор Герчев, който по време на активната си служба участвал в спасителни операции за вадене и спасяване и е дойен на корабното спасяване у нас. Морският вълк имал трофеи от различни акции. Един от тези трофеи е и котвата, която вероятно е била на борда на кораб, произведен в Съветския съюз през 1978 година.

Капитан Герчев много се зарадвал, че котвата ще бъде “хвърлена” в Шумен, защото оттук били корените му, тук бил роден дядо му, който навремето пък бил капелмайстер на оркестъра в Разград. Преди време Герчев дари и котвена верига за паметника в памет на осемте български жертви от кораба Титаник, тръгнали през океана от троянското село Гумощник.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *