Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 406

Увредени дървета

Оголената ул. “Васил Друмев” скоро ще има нови дървета, храсти, цветни петна и поливна система.

Шест ясенови дървета бяха премахнати по 150-метровата отсечка в началото на ул. Васил Друмев“ в Шумен. Причината е, че са били с увредена сърцевина, имат кафяво гниене и при силни ветрове има вероятност да се прекършат или да бъдат съборени изцяло. Това заяви на пресконференция днес специалистът по озеленяване Елка Димитрова от общинското предприятие „Паркове и обредни дейности“ и уточни, че през зимата в северната част на алеята бяха паднали две дървета.

Елка Димитрова

Дърветата в цялата отсечка до ул. „В. Априлов“ са стари. През 2005 г. общинска комисия е правила паспортизация на дърветата и по това време те са били на 40 години, сега вече са близо 60-годишни, което е довело и до кафявото гниене на сърцевината. В същото положение с наранени и нацепени стебла са и дърветата в отсечката „Кирил и Методий“ – „В. Априлов“. Там вероятно ще се работи наесен, коментира Димитрова. Дървесината от отсечените дървета е негодна и ще бъде използвана за горене от общинските структури по селата.

 

Златин Кайряков илюстрира с парче от вече отрязано дърво как изглежда кафявото гниене в сърцевината на 60-годишните дървета, които отвън създават впечатление на здрави.

В отсечката „Симеон Велики“ – „Кирил и Методий“ на мястото на отсечените дървета ще бъдат засадени нови седем – кълбовидни и с малка корона, за да не пречат на движението. Около тях ще бъдат ситуирани и шест групи храсти, каза Димитрова.

В момента се изгражда нова поливна система с тръби 2 цола. Предвижда се поливането да става от водоноска с напорно налягане, а целта е от 7 до 10 минути поливането на цялата улица да приключи, за да не се пречи на движението, коментира управителят на предприятието Златин Кайряков.

Започна изграждането на поливната система, по която ще бъдат поставени тръби 2 цола.

Ще бъде засипан и нов хумусен слой, ще бъдат оформени и нови цветни петна. За новите дървета са предвидени поцинковани обвивки за стеблата, за да не пречупват злосторниците новите фиданки.

Кайряков каза още, че ще бъде възстановена поливната система и по пешеходната зона от „Кристал“ до „България“. На 1 май пускаме чешмичките, а за 11 май – празникът на Шумен, ще заработят и всички фонтани, каза Кайряков. Проблем има с каскадата до Младежкия дом, където заради пробойни в подземните тръби има големи течове и общината харчи пари за по 20 кубика на ден загубена вода. Ремонтът е свързан с прекопаване на павираната част на алеята, което ще създаде освен трудности за преминаващите, ще струва и доста пари на общината, коментира Кайряков.

Зацветяването на Градската градина  вече е започнало, а през есента по-масово залесяване ще има в града особено по ремонтираните улици, уточни Димитрова.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *