Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 372

Друмеви празници

За 27-и път на 11 май Шумен ще бъде домакин на Международния фестивал „Друмеви театрални празници  „Нова българска драма“. Тази година ще внесем по-различни събития и ще открием фестивала с премиера на „Началото на криворазбирането“, каза на пресконференция днес директорът на ДКТ „В. Друмев“ Димитър Димитров. Това е съвместен проект с Община Шумен и е посветен на 185 години от рождението и на 140 години от смъртта на Добри Войников.

На пресконференцията присъства председателят на Съюза на артистите в България /САБ/ Христо Мутафчиев, чл. на управителния съвет на Сдружение „Нова българска драма“ Спас Спасов, зам.директорът на театъра Дияна Христова и представителят на Община Шумен Десислава Златева, началник отдел „Култура“.

Мутафчиев заяви, че САБ остава траен партньор на шуменския театър от началото на фестивала до днес. „Правят го хора, които имат сърце, българските текстове са предпочитани от актьорите, така че подкрепяме шуменци, каза Мутафчиев и подчерта, че САБ трайно настъпва в Шумен и това му харесва. „Публиката трябва да се възпитава, тя бързо може да бъде изгонена, но трудно се връща в залите, затова трябва новото поколение да се възпитава“, не пропусна да обясни Мутафчиев.

Според  Дияна Христова от 11 до 16 май Шумен ще бъде притегателен център на най-доброто от българския театър. Пиесите ще се състезават в три направления: преглед на спектаклите, авторски прочит и съпътстваща програма.

Селекционери на номинираните постановки са театроведите Зорница Каменова и Катерина Георгиева. В програмата са включени 13 спектакъла в жанрово и стилово разнообразие, които ще се играят във всички пространства на театъра, каза Христова.

Аторският прочит на петте номинирани пиеси  ще бъде на 15 май в къща-музей „Д. Войников“.

В програмата на фестивала се предвижда и уъркшоп, който ще бъде воден от Константин Илиев, Маргарита Мачева и директора на шуменския театър Димитър Димитров. Идеята на уъркшопа е българските автори да се научат на съвременни технологии при изграждането на материала, да усвоят нови творчески похвати, да разберат защо някои текстове не се харесват на българските режисьори, каза Д. Димитров.

Журито тази година включва проф. Камелия Николовоа, доц. Мира Каланова – сценограф, Неда Соколовска – режисьор, Недялко Делчев – режисьор и актьора Ириней Константинов, директор на театър „София“.

Спонсори на формата са „Теси“ АД, „Алкомет“ АД, фирмите „Ал и Ко“ и „Херти“, както и нотариус Ася Асенова.

Съорганизатори на форума са Министерството на културата, Община Шумен, САБ, ДКТ „В. Друмев“ и Сдружение „Нова българска драма“.

Билетите ще бъдат пуснати в продажба в понеделник, 23 април и ще бъдат на цена от 6 лв. до 20 лв.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *