Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 406

Стратегия с амбиции

Като амбициозен документ, със 17 политики в него, така Живка Тонева определи Стратегията за развитие на образованието в община Шумен. Документът бе обсъден днес на заседание на комисията по образование и наука, свикана от председателя Валентина Тодорова. Според Тонева Стратегията дава основание да се мисли, че образованието ще успее изпреварващо да отговори на очакванията на обществото. Тя обърна внимание, че изпреварващата квалификация на учителите трябва да бъде приоритет в стратегията, както и да има общинска политика в издигане авторитета на учителите. Тонева подчерта, че средствата за образование всяка година трябва да се увеличават, за да има ефект от прилаганите мерки. Тя настоя и за общинска подкрепа на малките детски градини и училища, за да не се достига до тяхното затваряне. Изграждането на система за контрол на качеството на образованието също според нея е важен показател, който трябва да присъства в Стратегията.

Обсъждането на стратегията за образование стана в присъствието и на кмета Любомир Христов, който държеше неяснотите да се изчистят до сесията на 26 април.

Във връзка с документа бяха обсъдени и предложенията на директорите от професионалните гимназии, които те изразиха устно на предходното обсъждане. Те настояват Обединените училища да бъдат обвързани с професиите в професионалните гимназии, за да могат учениците да продължат образованието си в тях. Настояват още за създаване на регистри на търсените от бизнеса професии и специалности.

Живка Тонева обърна внимание на проблема с неусвоените през 2017 г. средства за възстановаване на подпорна стена на ІІІ ОУ, за преустройството на площадката на СУ „ТР. Симеонов“, за реконструкцията на двора на ПГМ „Н. Попович“, както и за подпорната стена на СУ „П. Волов“. От администрацията отговориха, че средствата са заделени и са прехвърлени за ползване през 2018 г.

Предвидените пък 130 000 лв. за придобиване на техника – закупуване на бяла техника и микробуси за превозване на храната за детските градини от кухнята майка стана ясно, че са усвоени за заплати. На въпрос може ли капиталови разходи да се използват за заплати, бе отговорено, че с решение на Общинския съвет това е възможно, както е и станало.

Ж.Тонева постави въпрос и по отношение на развитието на туризма. „Бих искала да зная на колко борси е участвало туристическото предприятие, с какви рекламни материали, имали ли сме самостоятелен щанд, представяни ли са атракции и какъв е ефектът от представянето“, каза Тонева.

Съветниците от комисията единодушно  гласуваха и за удостояването на проф. Христо Трендафилов за почетен гражданин на Шумен, както и за връчването на златна значка на доскорошния директор на ПГМ „Н. Попович“ Ваньо Георгиев. Бисерка Йовчева  предложи наградите в системата на образованието да се връчват на открито след шествието на 24 май, а не в театъра, защото учителите заслужават всички да ги видят. Това е едно признание за труда им, каза Йовчева.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *