Ходихте ли на море/планина?
Да

or

Не
гласували: 164

“Преслав” еднопосочен

Влизането откъм “Сити център” е забранено

Улица “Преслав” или както я знаят всички “Малкият Преслав” замръкна еднопосочна. Оказа се, че без никакво предупреждение и предизвестие на влизане в уличката откъм ул. “Съединение” в посока бул. “Мадара” е монтиран пътен знак B1 “Забранено е влизането на пътни превозни средства”. В част от пресечките, които свързват улицата с “Велики Преслав” вече са поставени знаци, указващи задължително движение надясно към “Сити център”.

 

Знаците в малките улички казват в унисон с B1 – “Задължително надясно”, т.е. към Сити център.

 

Промяната, завари шофьорите неподготвени и малцина обръщаха тази вечер внимание на пътния знак. “Живея на “Малкия Преслав”, но, ако не ми бяхте казали нямаше да го видя, редно беше да предупредят чрез медиите, че се готви и е извършена такава промяна.” – коментира пред Шмоко.бг шофьор, който се прибираше с колата си от “Сити център” и влезе директно срещу знака.

Улицата замръкна неусетно с еднопосочна забрана.

Дори човек да се вглежда в знаците, този на “Малкия Преслав” е изнесен твърде напред. Експеримент с кола от мястото на шофьора показа, че при идване от Запад по “Съединение” шофьорите виждат знака в профил само като ламаринка без да могат да възприемат съдържанието му. Едва когато направят завоя наполовина се оказват срещу забраната. Подобно е и положението при идване от Изток, но там вероятно тепърва ще бъде поставен знак, забраняващ завоя надясно. Според действащата нормативна уредба промяна от такъв тип се прави с протокол за въвеждане на ПОД (постоянна организация на движението), подписан от представители на общината и КАТ, а докато няма такъв протокол пътните знаци, въвеждащи организацията следва да бъдат зачулени.

За идващите отгоре по “Съединение” знакът се вижда в профил и шофьорите могат да го възприемат едва след като вече са направили завоя наляво.

 

Днес в пресконференция с репортери, отразяващи работата на общинската администрация участва Владимир Събев, ст. експерт „Транспорт, логистика и знаково стопанство“,  но той не обели дума за реорганизацията на движението.

Засега шофьорите си карат по навик.

 

Ул. “Преслав” беше еднопосочна и в миналото, но тогава движението минаваше от Юг на Север. При новата организация на движението маркировката и джобовете изглеждат като начертани “наобратно” и са удобни да се мушнат със завиване на 45 градуса по посока на движението тези, които биха се движили от Юг на Север, т. е. срещу забраната. Така са изпълнени и бордюрите. При положение, че трафикът ще идва откъм Градската градина, шофьорът, който иска да паркира трябва да направи почти обратен завой вляво на 135 градуса. Същите затруднения шофьорите ще ги имат и при излизане от паркинга.

Паркоместата са планирани и разчертани така, че да са удобни за идващите откъм “Сити център”. Достатъчно е да завият на 45 градуса и да се мушнат в паркоместото. По-същия начин лесно могат да излязат назад.

 

По тази логика са изпълнени и бордюрите.

Ако обаче идвате от Север откъм градската градина, за да завиете наляво в паркоместото трябва да направите завой от 135 градуса. При излизане също е по-трудно, защото трябва да дадете задницата към Градската и да продължите напред към “Сити център”.

Със синьо е обозначен начинът за паркиране на преден ход при движение Север-Юг. С червено е обозначено паркирането с преден при движение в посока Юг-Север срещу поставения забранителен знак.

 

Коментари

 • коко април 21, 2018 в 8:49 am

  То лесно се паркира,ама какво се случва според закона,чл.94?Тук да кажем има лесно решение,но масово се нарушава правилника и на успоредните на центъра еднопосочни улици.

 • Митко април 19, 2018 в 10:50 am

  Много е лесно да се паркира – Просто влизате на заден ход(ако са ви научили “инструкторите”) на паркоместото и това е. Шофирането не е само въртене на геврека, трябва и малко мозък, който да се използва навреме

 • Еди април 18, 2018 в 10:10 pm

  Ами докато некадърниците се избират от същите такива като тях – некадърни избиратели!

 • Ели април 18, 2018 в 4:50 pm

  Най-вероятно, тези които са взели “великото” решение за “всичко на обратно” нямат съответния ценз за това. И до кога некадърници ще взимат решения?

 • Олеле Майко април 18, 2018 в 9:40 am

  Ха ха ха ха, боже боже всичко на опаки???!! Кой трябваше да прецени??? Общината ли кой,кой,кой Владимир Събев ли или друг може би бърза помощ или бай Х……????

 • Срамота април 18, 2018 в 7:37 am

  Схемата показва начин на паркиране но идвайки от Сити центъра… а от там е Забранено

 • Михаел април 18, 2018 в 7:21 am

  Цяла сутрин броя нарушители от терасата :))))

 • Оги април 18, 2018 в 12:32 am

  Никога и никъде не се учи паркиране напред и съответно да се излиза от паркинг назад! Това че го правим постоянно не означава, че е правилно.

  Шмоко.бг: Не е точно така. Ето пример за урок за паркиране косо на преден и излизане от паркоместо на заден ход.

 • койчо април 18, 2018 в 12:27 am

  малоумна работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *