Ходихте ли на море/планина?
Да

or

Не
гласували: 164

Началното под условие

Откриването на ново начално училище в Шумен е поставено под условие. Така е вписано и в Стратегията за развитие на образованието 2018/2023 г., която повторно бе обсъдена днес с директорите на училища и детски градини в Община Шумен.  „Според  документа, такова начално училище може да бъде открито при наличие на необходимост напред във времето, каза ст. експертът по образование в Общината Христина Баева. Тъй като директори поставиха въпроса, тя пое ангажимент проблемът да бъде обсъден, но изграждането засега е вписано в условно наклонение. Според директорите не е обосновано да се местят ученици от едно в друго училище , само за да има обособена начална степен в една сграда. Родителите искат да запишат децата си в определено начално училище заради качеството на обучение, а не по принцип да учат в начално училище, в което да няма по-големи ученици, коментираха директори, несъгласни с откриването на новото школо. Ако проблемът е едносменният режим, към момента 50 на 50 процента училищата учат на една и на две смени, а като се има предвид отрицателният прираст, по естествен начин всички ще преминат на едносменен режим до 2023 г, коментира Илка Карева, директор на ІІІ Основно училище.

На днешното ново обсъждане на Стратегията стана ясно, че общинската администрация е взела предвид препоръките на директорите от предходното заседание. Включен е приоритет работа с родителите и приобщаването им като партньор и изграждане на доверие чрез създаванее на родителски съвети, на училище за родители, дни на отворените врати. Уточнено е финансирането на изграждане на физкултурни салони в ОУ „Княз Борис І“, ІІІ Основно училище, училището в Градище, както и за реконструкция на спортните площадки, където е необходимо.

Във връзка с учредяването на Обединени училища в селата Ивански и Друмево, директорът на училището в Друмево Петранка Иванова коментира, че това е добър ход, тъй като след 7 клас 50 % от учениците по селата отпадат. Завършването на 10-и клас в Обединените училища в селата може да задържи учениците.

Пак в тази насока директорът на ПГ по механотехника Галина Младенова, от името на директорите от професионалните гимназии, предложи в Обединените училища в селата да се разкрият професионални паралелки с І квалификационна степен, от които бизнесът има нужда, а ако имат сили и желание, да довършат образованието си в градските професионални гимназии.

Младенова представи общо становище на професионалните гимназии, в което се настоява Общината заедно с бизнеса да изготви регистър за търсените професии, за да могат гимназиите адекватно да отговорят на необходимостите на бизнеса. Становището ще бъде внесено в писмен вид в Община Шумен и в РУО.

Стратегията ще бъде гледана и вероятно одобрена от съветниците на сесията на Общинския съвет на 26 април.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *