Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 406

Седмица на Волов

Открит урок на тема „Криптоанализ на шифри със сложна (многоазбучна замяна)“ проведоха учениците от първия в страната випуск от профил „Технологичен – Защита на информацията“ в СУ “Панайот Волов”. Под ръководството на д-р Здравко Кузманов “хакерите” демонстрираха как се как се разбива шифърът на машината „Енигма“. Откритият урок на имаше за цел да демонстрира знанията на учениците от класическия криптоанализ, обясниха от ръководството на учебното заведение.

 

Създадено за търговски цели “Енигма” получава най-широко разпространение в Националсоциалистическа Германия по време на Втората световна война за шифриране и дешифриране на секретни съобщения. Чисто човешки процедурни грешки и стереотипи в работата на немските шифровчици са давали възможността за откриването на ключа и дешифрирането на съобщенията за деня. Счита се, че разшифроването на немските криптограми е съкратило продължителността на войната с две години.

 

Темата за ролята на машините в живота на човека е водещата по време на тазгодишната Седмица на Волов, посветена на патрона на учебното заведение. Днес от 12 часа един час ще бъде посветен на знаменития италиански архитект, изобретател, инженер, скулптор и художник от епохата на Ренесанса – Леонардо да Винчи.

 

 

Роден на 15 април 1452 г., прочут предимно заради картините си, самият той е смятал себе си по-скоро за учен и инженер. Велосипед, прототип на танк, прожектор, катапулт, подвижни мостове, бойни машини, артилерийски оръдия, конструкторски замисли в областта на авиацията са само част от многобройните му изобретения, повечето останали неоценени, тъй като са изпреварили времето си.

 

 

Чрез тематичната изложба учениците от СУ „Панайот Волов“ ще имат възможност да се запознаят с информация за изобретенията на италианския гений, да разгледат ученически макети, да научат повече за десетте най-известни картини на Леонардо и да си направят снимка като Мона Лиза благодарение на копието на Джокондата, направено от ученичката Такухи Кехеян.

 

 

В Месеца на Волов клубът по роботика и програмиране към училището „Epsilon Engineers“ под ръководството на Николай Пощаров организира дейности за най-малките любители на съвременните технологии – бъдещите първокласници.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *