Ходихте ли на море/планина?
Да

or

Не
гласували: 164

Отнети права

Ние не сме против реформите, но реформите отнемат онези права, които досега хората с увреждания имаха. Това заяви на протестния митинг в Шумен днес Любомирка Лазарова, председател на сдружението на незрящите, на който се бяха събрали хора с проблеми от 7 организации в града. Според нея диалогът, който трябваше да се осъществи между правителството, министерството и организациите, не е бил ползотворен. „Затова нашият протест, заедно с всички организации, е в подкрепа на националния протест в София“, каза Лазарова. Според нея в момента ключът на реформата е в решението на ТЕЛК, в което се вписва само водеща диагноза. Тази диагноза обаче според потърпевшите е съпътствана от много други увреждания. Фактът, че те не фигурират в решението на ТЕЛК означава, че в продължение на три години младите хора с увреждания, които са над 200 000, ще им бъде намалена групата и ще останат с по-малко доходи. Това недоразумение не е отменено и ние протестираме против него, допълни Лазарова. Трябва да подчертаем, че диалогът, който се е водил, е бил доста на тъмно, не са били открити картите и едва сега, когато започнаха да се пишат новите експертни решения, се вижда, че в тях се нанася само една водеща диагноза, което ще доведе до намаляване на правата ни, каза още  Любомирка Лазарова.

Според  Иванка Казакова, председател на регионалната организация на инвалидите, втората комисия, която ще се произнася е в НОИ. „Това са хората, които дават пенсиите . Тази комисия ще дава процент трудоспособност, в момента дава процент загубена трудоспособност – разликата е огромна.  Комисията трябва да ми казва какво не мога да работя, а не да ми казва какво мога да работя, защото това е нарушение на човешките ми права, каза Иванка Казакова и изрази неудовлетворението си от начина, по който на тъмно се прави реформата.

Участниците в митинга разговаряха с областния управител проф. Стефан Желев, който слезе при тях. По-късно му връчиха протестна нота, в която са набелязани всички неясноти в новата реформа.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *