Ходихте ли на море/планина?
Да

or

Не
гласували: 164

Шпионски работи

На 31.03.2018 г. Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ за втори път беше домакин на ученическо състезание по стеганография и криптография ШУСТЕГ 18.  За призовото място се бориха 12 отбора от 5 училища от Шумен и Търговище.

Стеганографията е изкуство и наука за писане на скрити съобщения по такъв начин, че никой освен получателя да не разбере за съществуването на съобщението. Днес електронната стеганография означава техника за скриване на секретни данни в публични изображения, видео, аудио или текстови файлове. Тази техника е изследвана и широко известна в последното десетилетие като една техника за сигурност.

Тайните съобщения се кодират във вътрешната структура на фонови данни (изображение, звук, видео) и се изпращат открито в медиите от изпращача до получателя. След като успешно е получил фонов файл с тайните данни, получателят използва софтуерните си инструменти за декодиране, премахване на фоновия файл и получаване секретните данни на съобщението.

В известен смисъл техника на предаване на информация в противовес на стеганографията е  криптографията. При нея съществуването на писмото не е скрито, а само неговото съдържание.

И тази година в ученическото състезание на първо място се класираха учениците от СУ „Панайот Волов“ – Шумен. Бейсат Себайдин, Весела Дачева и Здравка Станчева от XI клас спечелиха златни медали и купа. Второ място зае отборът на СУ „Сава Доброплодни“ – Шумен, а трето – десетокласниците от СУ „Панайот Волов“ – Шумен.

Организаторите изненадаха участниците с различен регламент. Учениците решаваха по 10 задачи, като отговорът на всяка задача водеше до местоположението на следващата. На участниците бяха раздадени карти за ориентиране в района на университета. В края на състезанието всички получиха поздравления и сертификати за участие от доц. д-р Вежди Хасанов, доц. д-р Станимир Железов и доц. д-р Красимир Кодров.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *