Ходихте ли на море/планина?
Да

or

Не
гласували: 165

Европа в “Хуманитарната”

Какво е Европейският съюз, каква е разликата между Съвета на Европейския съюз и Съвета на Европа, какво точно означава Българското председателство – това бяха част от темите на презентацията, която ученици от СУ “Йоан Екзарх Български” представиха в актовата зала на училището по повод на патронния празник на “Хуманитарната”.

Мотото на информационното събитие, организирано от училището беше “Младите хора и българско европредседателство”, а водещите се бяха постарали да му придадат интерактивност с участие на техни съученици и гости, които да се включат в разказа за Европа. Оказа се, че младежите сравнително добре познават Европейския съюз и неговите органи, но не и българските представители в тях. От залата успяха да назоват имената само на двама евродепутати – Николай Бареков и Сергей Станишев, като не се брои грешният отговор на гостенка, която посочи Мария Габриел, вече еврокомисар.

 

Валентина Тодорова, директор на СУ “Йоан Екзарх Български”.

В забавен дух ученици и гости на проявата трябваше да влязат в ролята на членове на неформалния съвет на министрите на културата на 28-те страни членки. Ученици интервюираха бившия ректор на Шуменския университет проф. Добрин Добрев, бившия директор на училището доц. Добромир Добрев и справилия се най-добре в ролята на витиеват политик доц. Юрий Проданов. “Мисли глобално, действай локално, мислете за космоса, но си оправете и тавана на актовата зала!” предизвика оживление в евродискусията доц. Добромир Добрев.
Директорът на училището Валентина Тодорова награди учениците, които са участвали в подготовката на празника и обяви, че това са последните награди, които раздава тя.

 

Александър Димитров от 11 “а” обяви създаването на Съвет на хуманитаристите.

 

Следващите отличия ще се дават и присъждат от Съвет на хуманитаристите, който беше представен за първи път пред училищната общност и гостите от своя председател Александър Димитров от 11 “а” клас. “Ние целим да разнообразим училищната среда, създавайки различни събития. Нашето мото е Cogito ergo sum (Мисля, следователно съществувам). Ние издигаме мисълта в наша висша ценност и действаме под силата на мисълта. Действаме, за да утвърдим себе си като хуманитаристи – хора с изявена позиция, носещи свободния дух на нашето училище” – каза при представянето на идеята за съвета Александър Димитров. В Съвета на хуманитаристите всеки е свободен да изкаже мнение и да заяви своята позиция на висок глас, допълни младежът.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *