Ходихте ли на море/планина?
Да

or

Не
гласували: 165

Децата и гората

„Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа“ е мотото на тазгодишната Седмица на гората, която по традиция ще се проведе през първата седмица на април, съобщи пресаташето на СИДП Татяна Димитрова.

През тази година националното откриване на Седмицата на гората ще бъде на 2 април в СЦДП-Габрово, като се очакват гости от Президентство, Министерски съвет, народни представители и всички институции с които работят МЗХГ, ИАГ, ДП, Регионалните дирекции и стопанствата.

На същата дата служителите на ДЛС-Паламара ще залесят дръвчета в центъра на община Никола Козлево, в двора на детската градина и на терен в близост до село Хърсово. По-късно ще се проведат занятия по Горска педагогика с деца от IV група на ДГ.

Между 2-5 април на територията на ДГС-Шумен ще бъде извършено залесяване в отдел 63 с ученици и студенти. Лесовъдите от стопанството ще им обяснят  задачите и функциите на поделението, целта и технологията по производство на фиданки и залесяване. На 3 април в разсадника на стопанството в село Салманово ще се проведе Ден на отворените врати, а на следващият ден студенти от ШУ „Епископ Константин Преславски“  ще се запознаят с работата в разсадника.

За ДГС-Преслав седмицата ще започне със среща с ученици, на които ще бъде обяснено значението на професията на лесовъда.  На 4 април в стопанството ще бъде извършено залесяване с жълъд в землището на село Златар. Ще участват граждани и служители на стопанството. През следващите два дни териториалното поделение ще отвори вратите си за всички ученици от региона, а на 13 април от 10.30 часа е началото на традиционната кампания „Лесовъд за един ден“, в която тази година ще участват ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. В 12.00 часа децата ще залесят дръвчета в двора на училището, а в 12.30 часа е награждаването на участниците в интерактивните игри. През седмицата в стопанството ще бъде открита изложба с рисунки на деца от детските градини и школата на общината, ще бъдат организирани беседи за значението на лесовъдската професия, а в 17 учебни заведения ще бъдат залесени дръвчета.

На 2 април във фоайето на ДГС-Върбица ще бъде открита изложба с детски рисунки. Най-добрите творби ще бъдат отличени, а децата участвали в конкурса ще получат парични и предметни награди. По време на Седмицата на гората ще бъдат отбелязани 70 години от основаването на стопанството. Ще бъде открита и изцяло реновираната сграда на поделението, която беше ремонтирана специално за кръглата годишнина.

Програмата подготвена от служителите на ДГС-Смядово за Седмицата на гората е насочена най-вече към децата. Още в първият празничен ден ще се проведе конкурс за рисунка на асфалт под наслов „Чудесата на гората“, а стопанството ще бъде подредена изложба с колажи на тема „Традиции и нрави на Европа“. На следващият ден горските педагози от област Шумен ще проведат съвместно занятие с децата от ДГ „Маргаритка“. Чрез различни игри на малчуганите ще бъдат предадени основни знания свързани с гората и работата на лесовъдите, като на 4 април децата ще се включат и в залесяване на територията на общината.  През празничната седмица лесовъдите от Смядово ще подарят дръвче за залесяване, на всички предали в стопанството 20 и повече килограма хартия за рециклиране.

Служителите на ДГС-Нови пазар ще залесяват на 3 април дръвчета с деца от детските градини, а на следващият ден ръководството на стопанството ще се срещне с лесовъди-ветерани.

На 11 април от 13.30 часа, пред Информационния център на ПП „Шуменско плато“ ще се проведе „Лесовъд за един ден“. Служителите на СИДП, ДГС-Шумен, РДГ-Шумен и ПП са подготвили за децата много игри, изненади и лакомства. Първокласници от няколко шуменски училища ще се включат тази година в интерактивните игри подготвени от горските педагози.

През април се провежда и научната конференция на специалностите от факултет „Природни науки“ в Шуменския университет. Лесовъди и възпитаници на висшето училище, които работят в стопанствата ще вземат участие в конференцията. В специален доклад ще бъде представен и опита на СИДП при организирането на часовете по Горска педагогика.  В края на конференцията преподаватели и студенти от ШУ, заедно с експерти от СИДП и ДГС-Шумен, ще засадят дръвчета в парка на университета. Всяка година от ДГС-Шумен даряват на висшето училище над 10 дръвчета, за да бъдат подменени постепенно видовете, които виреят там.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *