Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 372

Полиция в “Трайкото”

Отборите бяха изведени на терена от председателя на ОС на Българския футболен съюз Милен Христов

Шестима полицаи нахлуха на спортното игрище на СУ “Трайко Симеонов” в сряда по обяд. В полицейското присъствие обаче драма нямаше, а полицаите в жълти спортни екипи бяха посрещнати с възгласи и ръкопляскания от ученици и преподаватели. Миг по-късно председателят на ОС на Българския футболен съюз Милен Христов даде старта на двубоя между отбора на ОДМВР и на спортната паралелка в училището. Това беше и първата официална среща на момчетата от новата паралелка с друг отбор на футболното игрище. В две полувремена от по 15 минути в редовното време двубоят стигна до резултат 5:5, а при изпълнението на дузпи полицията надделя над младите футболисти с 8:7. Коментатор на срещата беше общественият посредник Иван Капралов.

Криминалистите от районното управление в Шумен и инспектори от детската педагогическа стая участваха в приятелска футболна среща “Приобщи приятел” с ученици от профилираната паралелка „Физическо възпитание и спорт“ по инициатива на директора на училището Галина Сакарова в месеца, през който училището празнува патролния си празник. Паралелката беше открита за първи път през учебната 2017/2018 година. В нея се обучават 22 ученици с интереси към волейбола, баскетбола и футбола.

В актовата зала инспекторът от Детската педагогическа стая Светослав Иванов показа на децата как могат да се окажат замесени в престъпление в различни роли.

Идеята на цялата проява в сряда беше да покаже на обществото какво може да даде спорта на младежите и как им повлиява в училище. За пример беше даден осмокласникът Илиян Ангелов. Като почти всеки на неговата възраст Илиян преминава през периодите на отрицание, бунт срещу ограниченията, стремеж да бъде авторитет сред своите съученици с помощта на юмручната сила. Лошата компания, в която попада, желанието да изпробва всичко забранено са част от нещата, които му носят много проблеми в училището и в семейството. Илиян загърбва училищните си ангажименти и поема по пътя на зависимостта. След дълго лутане осмокласникът избира спорта като начин на живот. Спортът го променя коренно. Агресията остава в спортната зала, енергията си насочва към всекидневни тренировки. Победите му на терена са житейските му победи, а спортът- онова, което променя както него, така живота и бъдещето му.

Идеята е неформалните срещи между ученици и полицейски служители да станат регулярни. Преди всички да слязат на футболното игрище инспектор Светослав Иванов от Детска педагогическа стая при РУ на МВР разказа на учениците накратко какво е престъплението кражба. С ролева игра, в която участваха жертва, извършител, подбудител, съучастник и помагач децата можаха да разберат, че накрая наказание очаква всички замесени без жертвата.

 

Проявата в “Трайко Симеонов” е част от проекта “Въвличане на младежки лидери и учители в противодействие срещу антициганизма в България”, който за Шумен се координира от сдружение “АЛДОРА”.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *