Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 372

Децата на България

Снимка: Архив 2017

Третото издание на Националния конкурс “Децата на България пеят, танцуват, рисуват” ще се проведе на 10 и 11 март в Шумен. Организатори са Община Шумен, СУ „Сава Доброплодни“ и Училищното настоятелство към него.

Над 700 деца и младежи от цялата страна ще се състезават в три основни раздела: Музика, Изобразително изкуство и Хореография. Участниците са от над 30 населени места – София, Варна, Бургас, Ямбол, Смолян, Дупница, Велико Търново, Добрич, Разград, Търговище, Сливен, Карнобат, Провадия, Дългопол, Горна Оряховица и др.

Конкурсът ще тече успоредно в 5 зали – Младежки дом („Надиграване“), Концертна зала „Проф. Венета Вичева“ (Популярна музика и вокални групи), НЧ „Добри Войников“ (Народна музика), МК „Панчо Владигеров“ (Класическа музика), РБ „Стилиян Чилингиров“ (Изобразително изкуство). Лауреатите във всички направления ще бъдат удостоени с Наградата на кмета на Община Шумен по време на гала концерт на 10 март от 19 часа в залата на Младежкия дом.

Участието на децата на България ще бъде оценявано от жури от 18 специалисти в различни области. В направление „Класическа музика“ участниците ще демонстрират умения и талант пред проф. д-р Ростислав Йовчев – преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, Славил Димитров – диригент на Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ и Снежанка Добрева – оркестрант в Държавната филхармония Шумен.

В направление „Народна музика“ даровитите деца ще оценяват Галя Петрова – Киркова, преподавател по народно пеене в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ), гр. Пловдив, Калин Кирков – изпълнител, преподавател по гъдулка в АМТИИ, гр. Пловдив и Николай Гурбанов – председател на Българския национален младежки фолклорен съюз, изпълнител и диригент.

Обичаната от няколко поколения поп изпълнителка Ваня Костова ще отсява най-добрите в направление „Популярна музика и вокални групи“ заедно с композитора и аранжор Валери Костов и Кристина Иванова – победителката в третия сезон на „Гласът на България“.

Атрактивните изпълнения в раздел „Надиграване“ ще наблюдават и оценяват доц. Георги Хинов – хореограф и постановчик, главен художествен ръководител на Неврокопския ансамбъл, Любчо Василев – главен художествен ръководител на ансамбъл „Мизия“ и заместник председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, и Анета Мутафчиева – главен художествен ръководител на ансамблите „Мадара“ и „Звънче“.

Пейзажите на малките художници в раздел „Изобразително изкуство“ ще бъдат класирани от Теменуга Христова – председател на представителството на Съюза на българските художници в гр. Шумен и Виолета Петрова, Деница Спасова, Марияна Петкова, Димитър Димитров и Делян Абаджиев – преподаватели в СУ „Сава Доброплодни“.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *