Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 372

Работници няма

Кметът Любомир Христов отчете развитието на Индустриалната зона и тревогата си, че работници трудно се намират.

Индустриалната зона в Шумен започва да става реалност, но към момента работната ръка не достига, тъй като безработицата в Шумен е 2,8 %. Това налага да се водят разговори със съседни общини за привличане на работници, каза на пресконференция днес кметът  Любомир Христов. Той подчерта, че ще се търси съдействието и на Бюрото по труда, но размерът на заплатите ще бъде най-добрия атестат за фирмите. Според изпълнителния директор на Индустриалната зона Николай Тончев този въпрос ще се нормализира, тъй като конкуренцията ще доведе до увеличаването на заплащането.

За две години в зоната са привлечени 11 инвеститори  с други 4-5 се водят разговори, каза  Любомир Христов, който заедно с Николай Тончев и служителя на БАИ от отдел „Маркетинг“ Стойчо Стойчев, даде пресконференция. Поводът бе получената през февруари за първи път от община Шуме награда на БАИ – „Инвеститор на годината“.

В Индустриалната зона на Шумен работят вече 3 предприятия с над 1000 работници. Това са две предприятия за опаковъчни материали за хранителната промишленост, едно за трансформаторни компоненти. Предстои да бъде открит и логистичен център на шуменска фирма за ВиК-материали. Според Тончев изграждат се още две предприятия, а пет са в процес на подготовка. Очаква се след два месеца да заработи и предприятие за производство на кабели, което е извън Индустриалната зона, но също ще създаде работни места. Ще се стремим да превърнем Шумен в най-развитата индустриална зона на Североизтока, каза още Любомир Христов.

Поради търсенето на по-големи терени започва изграждането на зона С, която обхваща площ 680 дка. До края на годината трябва да бъде готова инфраструктурата, каза Тончев. Досегашната зона А бе с по-малки терени и беше предназначена за местния бизнес. Терените бяха по 4-5 дка и стигаха до 8-14 дка. Това обаче не задоволява вече фирмите, част от които търсят по-големи терени – по 40-50 дка, както и да има възможност за обединяването им, каза Тончев. Следващата седмица кметът Любомир Христов и Николай Тончев имат срещи в Министерството на икономката  за съдействие и подпомагане със средства развитието на зона С в Индустриалния парк.

Кметът Любомир Христов отчете, че проблемът с бавното строителство на магистрала „Хемус“ е сериозна пречка за инвеститорите. Поради това Общинският съвет прие на миналата сесия декларация, която ще бъде изпратена до всички инстанции, имащи отношение към изграждането на автомагистралата, припомни Христов.

Коментари

  • Айше Хюсеинова март 8, 2018 в 10:01 pm

    Много сте права госпожо Ганева,не може да си МОЛ за 500 лв .

  • Даниела Ганева март 8, 2018 в 1:37 pm

    За да се примамят хора да работят заплатите трябва да са над 1000лева.Неможе на 3смени да се работи з 400-500лева .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *