Ходихте ли на море/планина?
Да

or

Не
гласували: 151

Прокуратурата чиста

Районната прокуратура в Шумен не е извършила нарушение спрямо БСП или неин член във връзка си извършвана проверка срещу шуменеца Георги Георгиев. Това стана ясно от писмена позиция на Прокуратурата на Република България във връзка с изявление на председателя на БСП Корнелия Нинова от 8 февруари с искане за проверка на работата на Районна прокуратура – Шумен по повод предприети действия по сигнал срещу член на БСП след приключването на проверка, разпоредена от Главния прокурор Сотир Цацаров.

“Действията на Районна прокуратура – Шумен по образуване на преписката, разпределението й и разпореждането за възлагане на проверка, с оглед данни за престъпление по чл. 313 НК, са в съответствие с функционалните задължения на прокурорите и са извършени при спазване изискванията на чл. 145, ал. 1, т. 3 от Закона за съдебната власт.” – се казва в становището на Прокуратурата на РБ.

В същото време обаче обвинението прехвърля топката за част от исканите от БСП материали в полето на МВР. “Значителна част от информацията, изискана с писмото на директора на ОДМВР – Шумен рег. № 372000-1541/23.01.2018г. от председателя на Общопартийната контролна комисия на БСП, гр. София, излиза извън рамките на предмета на възложената проверка от РП – Шумен и необходимите документи за изясняване на наличието на данни за престъпление по чл. 313 НК. Събирането на тази информация, освен че е неотносимо към предмета на извършваната проверка, не е възлагано по никакъв начин от прокурора и е предприето по инициатива на ОДМВР – Шумен.” – се казва още в документа.

 

Главният прокурор е изпратил копия от изготвения доклад от проверката на подателя на сигнала и на министъра на вътрешните работи. Можете да се запознаете с него тук.

Вътрешният министър Валентин Радев да се извини и да отговори кой полицейски началник е разпоредил проверката на БСП-Шумен. Това поискаха социалистите, след като получиха доклада на главния прокурор по техния сигнал. “Ние питаме кой разпореди на областната дирекция да иска подобна информация за членове и симпатизанти на БСП. Кой е този човек? На централно, местно или областно ниво е? Какви действия ще се предприемат от министъра на вътрешните работи?” – каза в парламента заместник-председателят на ПГ “БСП за България” Драгомир Стойнев.

В 16:15 последва и реакцията на МВР-шефа Валентин Радев. “Искали сме документи от БСП, защото техният член Христо Николов е подал сигнал, че Георги Георгиев – член на структурата а партията в Шумен, участвал в партийни заседания и едновременно с това е предложен за експерт в Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Николов е приложил и видеоматериал и по разпореждане на прокуратурата ние извършваме проверка.” – обяви на извънреден брифинг след изявлението на Стойнев вътрешният министър Радев. “Имаме данни, че лицето е започнало работа в комисията, но още го проверяваме. БСП ни занимават с вътрешнопартийните си проблеми.” – каза още министърът. Главният секретар на МВР е разпоредил проверка в ОДМВР – Шумен по случая с БСП, за да бъде установено дали служители на МВР са превишили правомощията си, съобщи Радев.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *