Ходихте ли на море/планина?
Да

or

Не
гласували: 151

Арена Плиска

Арената няма аналог в Европа от ранното Средновековие, състои се от 4 446 камъка


Десетгодишните археологически проучвания Каменната арена в Плиска – уникално съоръжение в първата българска столица са представени в изложба в Регионалния исторически музей, съобщи Северина Васкова, уредник в отдел “Връзки с обществеността” на музея.

Изградена непосредствено до Дворцовия център, арената заема важно място в структурата на столичното градоустройство. На нея археолозите попадат неочаквано, в търсене на дървена цитадела, а геофизичните проучвания показват, че става въпрос за кръгла каменна площадка, разположена на площ от 1 декар. Според археолози, участвали в проучванията самата Арена е много интересна, защото няма аналог в Европа от ранното Средновековие, тя е вкопана, оградена с дървена ограда, състои се от 4 446 камъка, наредени в 11 редици, голяма част от тях с рисунки, графити и надписи на гръцки. Предполага се, че тук са се организирали игри и зрелища по повод на големи събития, каквото е например  отблъскването на арабите от Константинопол от хан Тервел. Може да се гадае обосновано какви игри са се провеждали. Елитът и простолюдието по онова време са се забавлявали с игри с диви животни. Със сигурност не е имало сцени на бикоборство, но на мястото на биковете е възможно да са били зубрите.

Откритата керамиката датира функционирането на арената в периода от края на ІХ до средата на Х в. Открити са находки и от втората половина на Х –  първата половина на ХІ век.

В експозицията са изложени най-интересните артефакти, открити по време на археологическите разкопки – цели глинени съдове, фрагменти с графити, реликварий, нагръдни кръстове, накити от благородни метали и медни сплави – обици, висулки, пръстени, катарами, коланни накрайници и апликации за облекло, златни, сребърни и медни монети.

Каменната арена беше открита през 2005 г. от археолога Янко Димитров, и от следващата година започнаха масирани разкопки по нея, като арената е изцяло разкрита през 2011 г. Непосредствено до нея се оказва, че има дървени сгради, наречени от археолозите трибуни и дворцова сграда. Предполага се, че е била построена в края на IX век и е съществувала до средата на X век, като след това е засипана много внимателно с пръст

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *