Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 406

Парите на съветниците

Милен Маринов оспори получаването на пълно възнаграждение за една минута работа на съветниците и настоя за диференциация.

Дали е възможно редуциране на получаваните възнаграждения на общинските съветници за участие в заседанията на постоянните комисии обсъди днес на свое заседание постоянната правна комисия към Общинския съвет в Шумен. Поводът е докладна от журналиста Милен Маринов, в  която той настоява за намаляване на възнагражденията на съветниците. В нея той цитира случай, когато комисия през миналата година е заседавала 1,5 минути, за което е получила пълно възнаграждение. Според Маринов, възнагражденията за всяко заседание следва да съответстват на реалното им продължение.

Правната комисия обсъди възможностите за диференциране на плащанията на съветниците.

Съветниците в Шумен получават месечно възнаграждение по 300 лв. за сесия и по 200 лв. за участие в комисия, като броят на комисиите може да бъде повече от две.

Според председтеля на комисията адвокат Даниела Русева сегашните възнаграждения са регламентирани законово, като председателят на Общинския съвет  получава 60 %  от кметската основна заплата, а съветниците получават не повече от 70 % от председателя на съвета.

Според  Даниела Русева трябва да се направи анализ и диференциация по колко време заседава всяка комисия. Аз нося отговорност за правната комисия, която ръководя, коментира Русева, но напомни, че всеки председател трябва да си върши стриктно работата, за да не се получават парадоксални случаи. Русева потвърди, че в рамките на Правилника за работата на Общинския съвет  е възможно преразглеждане на възнагражденията и вземане на решение.

Комисията се обедини около решението юристите да направят правен анализ и да го  предложат за обсъждане на всяка група съветници.

По време на обсъждането се изразиха различни позиции, но съветниците се обединиха около идеята, че трябва да се намери съизмерим начин за заплащане реално положения труд от общинските съветници.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *