Ходихте ли на море/планина?
Да

or

Не
гласували: 151

Данъци & декларации

Общо 1 353 декларации за облагане на доходите на физическите лица са подадени от началото на годината в шуменския офис на НАП, съобщи Десислава Воденичарова – старши инспектор по приходите, ръководител екип в отдел “Услуги за клиенти”. Само за сравнение по същото време през м. г. броят на декларациите е бил 544. Сега 388 са подадени по електронен път, а 543 с персонален идентификационен код (ПИК) срещу 134 и 142 при предишната кампания.

Все повече шуменци използват възможностите, които предоставя ПИК, ако се съди по броя на издадените кодове. От 2012 година до 7 февруари 2018 в офис Шумен са издадени 16 392 персонални идентификационни кода (ПИК). Най-голям бум е имало през 2015, когато ПИК са си взели 3088 души, а за 2017 вече след приключване на данъчната кампания, т.е. след май, са издадени 2508. “През 2018г. очакваме много по-малко лични срещи с клиенти, заради е-услугите, които НАП предлага с ПИК.” – обясни Воденичарова.

На практика електронната услуга за деклариране на доходите на граждани за 2017 година започнала работа от полунощ на 1 януани 2018. За първата седмица на годината вече имало подадени пет декларации. Тазгодишната кампания ще приключи на 30 април, който е работен ден, няма да има удължаване на крайния срок.
Всички, които са пуснали декларациите си до 31 януари по електронен път и нямат неиздължени сметки към НАП са се възползвали от отстъпка от 5 на сто върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лева.

На брифинг в местния офис на НАП в четвъртък бяха представени и новите елементи в кампанията. Ново през тази година е доброволно деклариране на необлагаеми доходи (например продажба на имущество, наследства, дарения) в ново приложение № 13 на ГДД по чл.50 от ЗДДФЛ. Справката за изплатени доходи извън трудов договор (подавана от самоосигуряващи се лица и предприятия) ще се подава по-рано от досега, а именно до 15 март, вместо до 30 април. Това ще даде възможност чрез е-услугите на НАП физическите лица да проверят преди да е изтекъл срокът за подаване на данъчни декларации, какви доходи от хонарари и други, различни от заплата са получили, което значително ще ги облекчи. Т.е. с КИП може да влезете в системата и да видите какви доходи е декларирал работодателят ви.

Български местни лица с доходи от дивиденти например от източник в чужбина ще ги посочват в годишната си данъчна декларация, а не в тази за авансов данък, както беше досега
От началото на месец февруари се въведоха в експлоатация виртуални и физически ПОС терминали в офисите на НАП. В офис Шумен към 8 февруари функционират 5 броя ПОС терминали. И до момента в банките, обслужващи НАП бяха възможни картови плащания, както, разбира се от години са възможни плащания с карта по Интернет. Голямата промяна през февруари идва от това, че сега сметката на НАП, по която ще се плаща чрез виртуален /в страницата на НАП/ или физически ПОС терминал (в БНБ) се заверява буквално за минута, тоест няма да се налага да се чака денонощие или дори повече преди парите да пристигнат по сметките на НАП. Това ще елиминира хилядите случаи на начисляване на стотинки лихва, заради късно пристигнал превод. Второто голямо предимство е, че за клиентите на НАП плащането чрез ПОС ще е напълно безплатно. Системата на ПОС терминала е директно свързана с компютърната система, като на точно определени места в офиса на НАП (а не на банковите гишета) ще могат да се извършват безкасови и без такса плащания.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *