Ходихте ли на море/планина?
Да

or

Не
гласували: 151

Електронен прием

Електронна система ще определи в кое училище ще бъдат приети първолаците и в кое училище майките им ще си направят селфи. Снимка: Десислава Марангозова

Електронен централизиран прием за детските градини и първокласниците въвежда Община Шумен от новата учебна година. Общественото обсъждане на системата, която трябва да елиминира субективизма и връзкарството при влизане в детска градина или първи клас, трябва да бъде проведено през следващите 30 дни и да приключи до 19 февруари. Двете наредби, с които се въвежда електронният прием, се очаква да бъдат приети на сесия на общинския съвет на 22 февруари, а до 31 март кметът на Шумен трябва да утвърди график за дейностите по приема. През април системата ще бъде тествана, а от края на май ще стартира и самият прием.

Едната наредба определя условията, редa и начинa за записване, отписване и преместване на децата в предучилищна възраст в общинските детски градини и в подготвителните групи на общинските училища на територията на община Шумен, като най-съществен в нея е новият механизъм за прием на 3-годишните деца. През следващата учебна година всички, кандидатстващи за прием в детските градини на територията на град Шумен, ще се регистрират в електронна система за прием на адрес https://kg.shumen.bg

Родителите ще имат свободата да избират в коя детска градина да запишат децата си, но при повече от един кандидат за едно място ще бъдат прилагани и допълнителни критерии. За градините, както и за първокласниците, се въвежда райониране на Шумен, като близостта до детското заведение или училището ще бъде един от критериите, който ще носи предимство на кандидатите, обясни пред репортери заместник-кметът Найден Косев, който представи двете наредби. Приемът ще се осъщестявава по точкова система, а допълнителни точки ще получават кандидатите, които имат вече едно дете в детската градина или в яслена група в нея, кандидатите с повече от три деца, родителите на деца със заболявания и др.
Ако трябва да дадем някакъв пример: двама работещи родители, които живеят до Жабешкия блок с две деца, едното от които вече ходи в ЦДГ “Космонавт”, ще бъдат по-напред в класирането за “Космонавт” от семейство, в което единият родител е безработен, живеят в района на Пети полк и имат само едно здраво дете. И тука се очаква директорките, които досега си подбираха деца, вече да нямат думата и възможността за намеса.

По подобен начин стоят нещата и с наредбата за прием в първи клас. Тук също ще има райониране, но родителите могат да кандидатстват за всяко едно от шуменските училища. Тези, които са с постоянен или настоящ адрес в района на желаното училище, ще получат допълнителни точки. Има една особеност – за да получат точки, трябва да отговарят на условието “уседналост”, т. е. семейството да не е променяло постоянния/настоящия си адрес през последните 3 години.

При спазването на този критерий децата, за които е подадено заявление за приемане в училището, се разпределят в следните групи: първа група – деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището и постоянният/настоящият им адрес не е променян в последните над 3 г. преди подаване на заявлението; втора група – деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището повече от 1 година, но постоянният/настоящият им адрес е променен в периода през последните от 1 до 3 г. преди подаване на заявлението; трета група – деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището, но постоянният/настоящият им адрес е бил променен през последната 1 г. преди подаване на заявлението; четвърта група – деца с постоянен/настоящ адрес извън прилежащия район на училището към деня на подаване на заявлението. За разпределяне в групите се взема посоченият в заявлението адрес, който е по-благоприятен за ученика.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *