Ходихте ли на море/планина?
Да

or

Не
гласували: 151

Животът е с предимство

Три билборда ще насочват вниманието на водачите към безопасното шофиране в поредната съвместна акция на ОДМВР – Шумен и “Алкомет”, които проведоха заедно серия от кампании насочени към намаляване на пътно-транспортните произшествия и броя на жертвите и пострадалите в катастрофи. Билбордовете са поставени в района на Руски паметник, пл. “Кристал” и главния път Шумен – Русе при Седми километър. Най-новата и досегашните инициативи на МВР и “Алкомет” бяха представени пред репортери днес от шефа на ОДМВР ст. комисар Ялчън Расим и председателя на надзорния съвет на “Алкомет” Фикрет Индже на фона на статистики за произшествията в областта и взетите мерки срещу тях.

 

“През лятото на 2017 проведохме среща с г-н Индже, на която аз изразих своята тревога, че ПТП-тата на територията на област Шумен са много, че жертвите са много и решихме заедно да планираме дейности, които да протекат в четири етапа. Първият етап за първия учебен ден с листовки за всички първокласници, бяха раздадени на децата. Втория етап през октомври, когато предложихме брошурата с най-често срещаните глоби и нарушенията, които се извършват. Следващия етап беше с изготвянето на третата брошура срещу използването на мобилни устройства по време на шофиране. Направихме анализ, който установи, че много ПТП-та стават при употреба на мобилни телефони.” – разказа за сътрудничеството с “Алкомет” ст. комисар Расим.

 

 

Бизнесменът Фикрет Индже разкри своя лична причина да се включи в кампанията срещу използване на мобилни устройства по време на управление на автомобил. “Аз имах такъв инцидент, когато си проверявах имейлите по телефона и шофирах в същото време. Направих катастрофа в Истанбул. Най-страшното беше, че карах колата на жена ми. След това реших повече никога да не докосвам телефон, докато шофирам. Защото аз ударих друга кола, но можеше да ударя човек.” – разказа емоционално Индже и призова медиите в Шумен да разпространят посланието, че животът на хората е много по-важен от един телефонен разговор.

 

“Стараем се да подобряваме стандарта на живота в града, в който живеем. Като компания ние се чувстваме социално отговорни към града, в който живеем. Много се надявам инициативата да е ползотворна за жителите на града.” – каза още Индже.

 

Говорителят на ОДМВР Ася Йорданова представи презентация с “черната статистика” по шуменските пътища, според която през последните 2016 и 2017 година на територията на областта са загинали всяка година по 24 души и са ранени по 95. Като положителен спад може да се отбележи намаляването на броя на катастрофите от 1001 през 2016 на 673 година по-късно.

 

Успоредно с това е скочил и броят на установените и санкционирани пътни нарушители. През 2016 документираните нарушения са 32 737, а през 2017 техният брой е 43 152. Шофьорите изобличени да карат с превишена скорост са 6 709 през 2016 срещу 13 198 през 2017. Двойно повече са и санкционираните за неправилно спиране и паркиране.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *