Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 406

Срамно и тъжно

13 000 лева не са рекордът на наивните шуменски бабички, които хвърлят пари през терасите, имали сме през годините и по 20 000, но случките стават все по… унизителни, че чак ни е яд да ги разказваме на хората. Вчера една 76-годишна баба харизала на измамници 13 бона, защото се поблазнила от 50 лева добавка към пенсията й.

И нея я кандърдисали по телефона да съдейства за залавяне на алоджии. Първо й звъннали на домашния телефон, че дъщеря й е пострадала в катастрофа и трябват пари за лечение. Жената се досетила някак си, че я баламосват и затворила.

После обаче й звъннал друг глас, уж полицай, който я придумал да съдейства да се хванат бандитите, които й звънили преди малко. Записал си мобилния й телефон с цел конспирация и й забранил да се свързва с близките си, за да не провали операцията. Жената имала подръка 1500 лева. Сложила ги в торба, занесла ги до един гараж пред дома й и веднага се прибрала. Надявала се, че като свърши акцията, ще й върнат парите.

Пак й се обадили и я питали дали случайно няма още пари, за да примамят с тях още измамници. Бабата се разпъргавила, наела кола и отскочила до селото си и събрала всичките си спестявания. Докладвала на алоджиите, че вече разполага с 11 000 лева, но се колебаела дали да ги даде.

Наглеците я убедили, че за жертвоготовността й кметът ще я награди с 50 лева добавка към пенсията всеки месец доживот. Това поласкало пенсионерката и според указанията на алоджиите, пак оставила пари до гаража. Изпълнила и препоръката да се скрие в банята до второ нареждане. След като такова не последвало, разбрала, че е жертва.

От полицията молят да разкажете на близките си – възрастни родители, баби и дядовци, да не се доверяват на никакви гласове по телефона. Веднага да затворят телефона и да ви потърсят, но да ви наберат САМО след като чуят знак „свободно“ в слушалката. Ако не успеят да се свържат с вас, да позвънят на 112, и да съобщят. Но пак само след като чуят знак свободно, защото иначе отново говорят с измамниците!

***
В последните измамни схеми измамниците действат по следния начин: Звънят на стационарен телефон. Използват стар сценарий за телефона измама, най-често, че близък е пострадал в ПТП и са нужни пари за лечение. Тъй като хората вече са запознати с този сценарий, казват по телефона, че това е измама и затварят. Малко след това обаче на стационарния телефон звъни друг непознат. Казва, че е от полицията (лейтенант, генерал, комисар, инспектор с произволно име). Обяснява, че в града действа група от измамници, част от които са задържани. В задържаните имало тефтер с номера на потенциални жертви, между които е и този номер. Мъжът или жената разказват, че преди малко са се опитали да ги измамят и припомнят точно как е протекъл разговорйт. Измамниците умело използват ситуацията и започват да разпитват потенциалните си жертви. Когато разберат нагласата им да съдействат, им казват да съберат всички пари и ценности на едно място. Уговарят ги да дадат номера на мобилния си телефон, за да „ръководят операцията по задържането“. В разговора хората казват на кой адрес живеят. „Полицаят“ нарежда да чака инструкции като му дойде времето. Затваря телефона. Следва трето обаждане, в което тези от първия разговор стават брутални – заплашват, че ако не им бъдат предадени исканите пари, ще отидат в дома им и ще им нарежат уши, ръце, крака. В четвърто обаждане, вече на мобилния телефон, звъни пак „полицаят“. Двете линии вече са заети и контролът на измамниците е и на мобилния, и на стационарния телефон. „Полицаят“ дава инструкции да се предадат исканите пари, за да могат измамниците да бъдат задържани на място. Условията са да се сложат пари и ценности в торба, да се хвърлят през терасата или торбата да се остави пред входната врата на жилището. Веднага след това мъжът или жената трябва да влязат в дома си, да заключат и да затворят прозорците и да се скрият в баня, тоалетна или друга по-вътрешна стая, за да не пострадат, ако се наложи да се стреля. Така измамниците пращат мулетата там, като в това време не позволяват на хората да затворят телефона. Освен това им обещават довживотна седмична награда към пенсията 50 лева, осигурена от кмета. С идеята, че помагат на полицията, хората поставят в торби всичките си пари и спестявания, оставят ги и се прибират. След това хората разбират, че са измамени. Не може да даде описание на човек, на който е предал парите, не е видял и кой ги взема, няма никакво описание на мулето. Не знае и дали е бил с автомобил… А мулетата се наемат по обяви – за търсене работа, за продажба на автомобили и др.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *