Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 372

Сметище на язовира

Гнусни отпадъци от всякакво естество са натрупани на брега на язовир “Тича” до село Сушина и първите сериозни валежи или снеготопене ще ги вкарат във водата на язовира. Това аламрира читател на Шмоко.бг, който изпрати и видеоклип на замърсяването. Сметището е поне от няколко месеца, но са го проспали както от “Басейнова дирекция” – Варна, така и от РЗИ, които които със заповед на министъра на МОСВ са натоварени с контрол върху санитарно-охранителната зона на язовир Тича, в която попада и замърсеният терен край Сушина.

 

Памперси, пластмаса, стъкла и строителни отпадъци са захвърлени до дерето, което слиза на брега.

“Отпадъците са много и от всякакво естество.” – разказа пред репортер на сайта ни авторът на клипа. Сметището се намира вляво непосредствено преди пътят да влезе в с. Сушина, на практиса срещу язовирната стена на “Тича” и, ако не в самата вододайна зона, то в непосредствена близост до нея.

“Забелязах боклуците преди около месец, но малко преди Нова година минавах по пътя и видях посред бял ден каруци да разтоварват боклуци. Въпреки, че няма наблизо детско заведение, има много голямо количество, може би стотици, бебешки памперси, много стъкла, туби, найлони, гащи, чорапогащи. Знам какво става като се разтопи снегът или като завали по-проливен дъжд, това всичкото влиза във водата, на практика срещу стената, срещу зоната, в която става водовземането за водопровода.” – обясни пред репортери авторът на клипа.

 

Част от отпадъците са изхвърлени от някое от трите заведения / магазини в селото.

 

Според мъжа е необяснимо как боклуците са останали незабелязани за инспекторите от ИАРА и РЗИ, които правят редовни проверки в района. “Виждат се от пътя, а това, според мен влиза като задължение в контролните им функции.”

Сметището започва още от шосето, но не е забелязано нито от кмета на селото, нито от инспекторите от РЗИ, които идват тук на проверка.

Боклуците стигат до самия асфалт преди влизане в Сушина, установи на място репортер на Шмоко. Разпръснати са по цялата поляна и из деретата от двете и страни, които пък стигат до брега на язовира. Всеки ден покрай незаконното сметище минава и кметът на Сушина Нутфи Мехмедов. Така е и в ранния следобед в четвъртък, когато Мехмедов си тръгва рано-рано от селото и минава с пасата си покрай бунището, на което се по това време са експерти от РИОСВ и репортери.

Има и десетина шишета с надпис “Сода каустик”, вътре има някаква течност.

Екоинспекцияте е сезирана за казуса по обяд и в 14.30 на място са изпратени служители, които да документират извършеното нарушение.  Докато екоинспекторите оглеждаха терена, покрай тях инкогнито с пасата си мина към Шумен кметът на селото.

С предписанието ще бъдат задължени да започнат незабавно ликвидиране на сметището още същия ден.” – коментира инж. Веселин Василев, началник отдел “Контрол на околната среда” в РИОСВ. Ще бъде санкционирано и длъжностното лице, което не е упражнило контрол за да не бъде допуснато създаването на нерегламентирано сметище. По закон отговорност за това носи общинският кмет Мердин Байрям, но, ако се окаже, че той е делегирал тези задължения със заповед на селските кметове, акт ще получи кметът на Сушина.

“Днес замествам аз областния управител, сигналът е получен към 13.00 и незабавно е започната работа по него. Екип от инспектори в този час трябва да е приключил вече работа на място, а кметът на Сушина пътува към РИОСВ, информиран е и отива да подпише констативен протокол. Изготвя се и ще бъде дадено на кмета на Община Върбица Мердин Байрям. предписание за незабавно ликвидиране на сметището още утре. Освен това на кмета на Върбица са предписани и превантивни мерки за да не се допускат подобни сметища, особено в санитарно-охранителната зона на яз. “Тича””. Това заяви по телефона за Шмоко.бг в късния следобед и заместник-областният управител Петко Шаренков.

В края на работния ден кметът на Сушина Нутфи Мехмедов наистина пристигна в РИОСВ, а в 17.50 подписа констативния протокол и дадените предписания. “Вече ще има наказания, все исках да е с добро всичко, но не става.” – закани се по адрес на съселяните си кметът Мехмедов.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *