Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 183

Торба пари

Пореден случай на телефонна измама е регистрирала полицията, а новата жертва е жена на 71 години, съобщи говорителят на ОДМВР Ася Йорданова.

Измамата е станала към 18.00 в понеделник, схемата е класическа и многократно описана, но въпреки това е проработила в полза на измамника.

На домашния телефон на жената се обадил непознат мъж. Казал, че нейна близка е пострадала в инцидент и са необходими средства за лечение. 71-годишната жена се усъмнила и решила, че става въпрос за измама. Непознатите започнали да я заплашват по телефона, че ако не предаде парите, у тях ще отидат хора, които ще нанесат побой на нея и близките й.

Малко след алоджиите на телефона позвънил мъж, който се представил за полицай. Обяснил, че в града са засечени измамници. По думите на „полицая“ част от групата била задържана, но останал още един на свобода. В групата бил намерен тефтер, в който бил вписан нейният телефонен номер и жената била тяхна потенциална жертва. Обяснил й, че трябва да съдейства на полицията измамникът да бъде заловен. За целта я склонил да се съгласи на това, което искат измамниците.

Дал указания да събере в торба всички налични пари, да ги хвърли през терасата, за да успеят полицаите да го задържат на място с парите и да влезе в затвора. Жената повярвала на „полицая“ и с идеята, че помага да бъде заловен измамникът, сложила в торба 10 096 лева.  Хвърлила ги през терасата на шестия етаж на апартамента си. След като не й се обадили, че измамникът е задържан, се обадила на свои близки и те подали сигнал в полицията. По случая е образувано досъдебно производство за измама.

От полицията за пореден път призовават хората да не се доверяват на непознати по телефона. Ако някой ви иска пари по какъвто и да е повод по телефона, бъдете сигурни, че става дума за измама. Молим всички да обяснят на по-възрастните си родители, баби и дядовци, че когато получат подобно обаждане  трябва да затворят телефона и да се свържат с близките си. Ако не успеят, нека да звъннат на телефон 112. Да не предоставят информация по телефона за налични пари и ценности и по никакъв повод да не казват къде живеят. Измамниците не разполагат с никаква друга информация, освен с телефонния номер, който набират на случаен принцип. Ако получат заплахи при отказ да предоставят искани парични средства да затворят телефона и да се обадят на телефон 112. Призоваваме хората да запазят спокойствие, ако получат заплаха по телефона- това е част от сценария на измамниците. След заплахата обикновено следва друго обаждане, в което измамниците се представят за полицаи, и искат съдействие от гражданите. Така хората се доверяват на напълно непознати- измамници. Инструкциите, които се дават са парите да бъдат оставени  пред входните врати на жилищата, или да бъдат хвърлени през терасите. Това се правело с цел да се запази живота на хората, тъй като можело при задържането да се наложи използване на оръжие.  Добре е да се знае, че всъщност това се прави с една единствена цел- да не могат потърпевшите от измамите да видят кой се доближава до дома им да вземе парите, както и да не могат да дадат след това описание на мулетата в полицията.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *