Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 372

Сглобяване на “Чистотата”

Сметосъбиращите камиони на общинското предприятие “Чистота” са пристигнали, предстои доставката на контейнери, мотометачка и мотомиячка и предприятието ще започне да почиства половината от територията на Шумен. Това обявиха на брифинг в депото за отпадъци край Дивдядово заместник-кметът инж. Боян Тодоров и директорът на “Чистотата” Евгений Цанков. Според преценката на инж. Тодоров общинското предприятие ще може да стартира дейността си в пълен обем през март.

“Пристигнаха три камиона, които са в процес на регистрация. Преди това бяха доставени и получихме товарен самосвал за нуждите на депото, фадрома и водоноска. През тази година сме заложили в нашата инвестиционна програма допълнителна техника и нашето намерение е през март да започнем да функционираме в пълен капацитет. Това означава да поемем почистването на половината от града. Да извозваме отпадъците, да мием, да чистим, да метем.” – обясни пред репортери заместник-кметът по строителството.

Новите камиони са чисто нови “Мерцедес” с настройки с вариопреси Grüst – две 16-кубикови и една 20-кубикова. През следващата седмица представители на фирмата доставчик ще дойдат в Шумен да настроят електрониката на вариопресите. Фирмата се ангажира и с обучението на “екипажите” на сметосъбиращите камиони. Един автомобил се обслужва от шофьор и двама сметосъбирачи, шофьорът разполага и с камера за обратно виждане.

“С колкото повече техника разполагаме, толкова по-добре ще можем да си вършим работата, но за момента сме предложили в проектобюджета да купим една мотометачка и една мотомиячка, бюджетът все още се обсъжда.” – коментира Евгений Цанков. Според инж. Боян Тодоров заложеният бюджет ще бъде такъв, че да позволява да бъдат мити улиците на Шумен.

Около 1.5 милиона лева е струвало купуването на техниката до момента, включително и на новите три камиона. Предвижда се в бюджета за тази година да бъдат заделени още 800 хиляди лева.

 

Проблем за момента са казаните. Общината вече отмени вече веднъж търг за контейнери, след като се оказа, че казаните на фирмата, предложила “най-добри” условия – най-ниска цена, са с изключително лошо качество. “Изисках една мостра от спечелилия търга и след комисия, ето го казана, не сме доволни от изпълнението, не можаха да си коригират забележките, които имахме към мострата и е обявена нова обществена поръчка. Става въпрос за некачествен материал, заварки, изпълнение, остри части, затваряне на капаците.” – коментира шефът на “Чистота”. В условията на новата обществена поръчка има изискване доставчиците да представят мостра, а всички доставени след това контейнери да бъдат с качеството и характеристиките на мострата.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *