Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 406

Драми в театъра

“Хористи” на Николай Гундеров е свален от афиша на шуменския театър.

Смяна на актьори и зачеркване на заглавия от афиша на Драматичен театър “Васил Друмев” са част от драмите, които клокочат в състава на трупата след идването на новия директор Димитър Димитров. Скритите драми стават ясно от запис в YouTube на разговор между актьора Любен Попов, чиито договор няма да бъде подновен и директора Димитров. От съдържанието на записа става ясно, че от репертоара на театъра падат спектаклите “Хористи”, чиято премиера беше на 20 септември м. г. и “Едно на лице, две наопаки”, който е игран над 50 пъти. Последният спектакъл е определен от новия директор като кич. Зрителите няма да гледат и ”Пясъчен пъзел”, ”Излезе ангел от мъглата”.

Записът е направен, от един от актьорите, чиито договори не се подновяват за новия сезон, след като е поискал среща с директора. В разговора Димитър Димитров изразява мнения и оценки за работата на цялата трупа и за два конкретни спектакъла.

В увода си към това защо няма да поднови договора на актьора Любен Попов директорът на трупата обяснява, че не харесва спектакъла “Хористи” и то не само актьорите, а цялостно спектакъла, който трябва да се направи така, че да го харесва. “Нещата, които казвам на вас ги казах и на колежката преди вас, която дойде, защото това са много типични и характерни за тази трупа неща. Не правя онези корекции на трупата, които бих искал да направя, защото трябва да освободя цялата трупа. Не сте само вие, който носи тези неща, но при вас и при актьорите, които сменям, са ярко изразени тези неща.” – реже Димитров. Още на 21 декември с негова заповед от спектакъла са извадени актьорите Любен Попов, Кольо Стайков и Мария Григорова и са заменени с Марияна Бранкованова, Валентин Василев и Веселин Борисов.

Новият директор умрял от срам, като гледал представлението на трупата за Деня на будителите в Каспичан и определя спектакъла “Едно налице две наопаки” с Влади Въргала и Елен Колева като кич.

 

“Лоша пластика, вдървено присъствате на сцената, няма онази лекота, която би трябвало да има. Защо. Вие имате да пресъздадете един точно определен образ. В този точно определен образ, тъй като жанрът се води комедия, друг е въпросът дали се достига в дълбочина жанрът и чия е вината има нещо, което трябва да отличава този герой и да придава тази характерност на този герой и да го изгради такъв, какъвто, да кажем актьорът и режисьорът са искали да го направят. Сега нещата са външни, изпълнени с напрежение, с лош говор, с няма градации, няма кулминации, няма развитие.” – разяснява Димитров и продължава: “Това е актьорската работа. Иначе актьорът става чиновник, който трябва да си научи текста и лошо да го изговори на сцената, какъвто е и вашият случай. Лоша артикулация, не разбирам от залата какво говорите. И не само в хористи, за да не съм еднозначен, аз гледах едно представление в Каспичан (вероятно “Едно на лице, две наопаки”, б.р) , ако си спомняте, където потънах в земята от срам, че това представление излиза от името на театъра на който аз съм директор. Тотално, тотален кич. Не само при вас. Тотален кич. Няма жанр, няма клоунада ли е, гротеска ли е, комедия ли е, какво е? Няма нищо. И това представление повече няма да се играе.” – отсича директорът.

Димитър Димитров обяснява на актьора, че няма да подпише договора на актьора, който трябва да работи върху себе си, защото има осанка и има излъчване.

Коментари

 • стоянов януари 10, 2018 в 3:21 pm

  ами както остана без футбол,така и без театър шумен не заслужава явно такива екстри

 • nabliudatel януари 8, 2018 в 5:17 pm

  I na men ne mi se viarva da se svaliat vsichki predstavlenia. E kak togava shte se izdurja teatura? Ot kakvo? Vseki moje da si govori kakvoto iska. I az gledah dva puti “Horisti” s moeto semeistvo – v Shumen ne pomnia da e imalo takuv aplodiran spektakul.

 • Театрал януари 8, 2018 в 4:55 pm

  Не е блъф. Проблемът е, че това се знаеше много отдавна, че ще стане, но никой не реагира. Всеки се беше навел, та дано точно него да го отмине бурята. Сега почват да дават гласност – късно е. Пискат поединично, които са ужилени, а другите продължават да се спотайват, вместо като екип, като колектив, като трупа да се надигнат и да го изринат тоя – подставено лице на МК за преобразуване на театъра в т. нар. “открита сцена”

 • Zritelka януари 8, 2018 в 3:55 pm

  Това ще е някакъв блъф. Гледах “Хористи” три пъти и съм убедена, че такъв спектакъл l нашия театър e нямало от години. Дори ми е чудно как един театър ще остане без представления?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *