Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 183

Нов живот за старата градина

Общината управлява Дома за възрастни хора с психични разстройства с. Черни връх, а стремежът е част от обитателите на дома да бъдат изведени в друга среда, в защитени жилища.

Неизползвана от 20 години детска градина в Смядово ще бъде преустроена в комплекс от защитени жилища за хора с психични разстройства. Новината съобщи кметът на Смядово Иванка Петрова. Общинската администрация смята да тегли дългосрочен кредит и да кандидатства с проект по програма “Красива България”. Навремето сградата на бившата вече детска градина била продадена, но години след продажбата й общината успяла да си я откупи обратно, при това на по-ниска цена, тъй като имотът бил изложен за продан от съдия изпълнител.

Според Иванка Петрова детската градина дава възможност да се създадат две защитени жилища за 16 души. В Смядово има дом за лица с психични разстройства, но политиката на администрацията е тези хора да бъдат извеждани от дома и част от сегашните му обитатели ще бъдат настанени в бъдещите защитени жилища. По думите на Петрова към момента ок. 180 души чакат за настаняване в подобни обекти.

Част от необходимите средства за преустройството на детската градина Община Смядово смята да си осигури чрез Фонд „Енергийна ефективност” под формата на дългосрочен заем, със срок на погасяване 5 години. “Това е от порядъка на 250-300 000 лева. Точната сума все още не я знаем, тъй като в момента тече енергийно обследване. С тази сума ние ще направим всички дейности, които са по енергийна ефективност, тъй като този Фонд финансира само енергийна ефективност. А за останалата част, които са пак около 300 000 лева, и които предвиждат самото преустройство вътре и обзавеждане, ще кандидатстваме пред „Красива България”, обясни Иванка Петрова.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *