Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 372

Чудо в Златар

Иконите в Златарския манастир „Св. Св. Петър и Павел“ са замироточили в последните часове на 2017 година, съобщиха за Шмоко.бг миряни, видели чудото. Пръв миро върху светите изображения на Исус Христос, Св. Йоан Кръстител, Божията майка и патроните на манастира Св. Петър и Свети Павел забелязал преславският свещеник отец Николай на 31 декември. Уведомен е председателят на манастирското настоятелство отец Иван, той трябва да напише писмо до Светата Варненско-Великопреславска митрополия. По канон владиката трябва да определи комисия, която да види иконите и да разпита свидетели, преди да бъде обявено има ли чудо.

Мироточенето е станало в дните между Стефановден и 31 декември. В последния ден на годината предиобед в манастира имало поклонници, които се оказало са видели „капчици“ по иконите, но не отдали голямо значение на това обстоятелство и разказали за него едва постфактум. Вечерта към 7 обаче в „Св. Петър и Павел“ с гости дошъл отец Николай. Той и забелязал мироточенето върху главните икони в иконостаса и върху икони по стените.

 

 

„На Стефановден беше тука службата прекрасна. По наша преценка, разбира се, но може би така излиза, че и по Божия също. Беше много хубава службата, много тържествена.“ – разказа пред Шмоко.бг послушницата сестра Стоянка, за която празникът на Свети Първомъченик Стефан е и неин личен празник. Дори участвала в службата с песнопение, а отецът й дал да прочете част от житието на светеца. След служба загасила свещички и кандила и не обърнала внимание на иконите, но от цялата атмосфера със задна дата сестра Стоянка е убедена, че чудото се е случило още на Стефановден.

Мироточенето е чудо в християнството, което е свързано с появата на маслена влага – миро върху икони и мощи на светци. Финото оросяване може да се сбърка със запотяване, но не може да бъде предвидено, предизвикано или поддържано, за християните мироточенето е безспорен факт на чудо.

Буквално часове след разпространяване на новината за мироточенето в Златар в първия ден на годината към обителта тръгнал поток от поклонници, коли постоянно спираха и тръгваха от паркинга на манастира и днес.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *