Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 372

Без кабели – сезон 2

Абонатите от ул. “Панайот Волов” до номер 60, които се захранват от тези жици, след Нова година ще останат без телевизия и интернет

Принудителното премахване на незаконни висящи кабели в Шумен продължава от началото на следващата година. От 8 януари 2018 г. ще започне отстраняването на незаконно изградената въздушна оптична мрежа, която преминава по стълбовете за улично осветление на “Енерго Про Мрежи” АД, по дървета и сгради. Това съобщи на брифинг пред журналисти зам.-кметът по строителството инж. Боян Тодоров.

Със заповед на кмета Любомир Христов от 08 февруари 2016 г. незаконната въздушна оптична мрежа в града трябваше да бъде премахната от операторите. Въпреки многократните предупреждения и писма, които общинската администрация изпрати до тях за доброволно премахване, година по-късно все още има кабели, които не са отстранени, каза пред журналисти Боян Тодоров.

Само за последната половин година – от юни 2017 година досега, са премахнати кабели с дължина над 11 км в кв. “Тракия”, по бул. “Плиска”, бул. “Ал. Константинов”, бул. Симеон Велики”, в района около жп-гарата и по възлови кръстовища в града.

 

Под “кабелния сплит” на ул. “Панайот Волов” спира кола на “Нетуъркс”. Като забелязват концентрацията на репортери под жиците, монтажниците правят маневра и отпрашват в неизвестното

“За съжаление, на мястото на отстранената оптична мрежа след време се появява нова. Налага се повторно да бъде премахвана. Наши екипи са били принудени на два пъти да режат кабелите по ул. “Родопи”, ул. “Дедеагач”, ул. “Странджа” и т. н. За това са ангажирани поне двама служители от общината, трима работници от общинското строително предприятие, автовишка, екипи на “Енерго Про” и на полицията. Разходите на ден са близо 300 лева. Освен че е грозно, монтирането на допълнителни жици уврежда общинско имущество и уличното осветление, което общината трябва със свои средства да възстанови. Знаете, че от тежкия сняг през зимата кабелите увисват, започват аварии по електропреносната мрежа. През миналата зима над 30 електрически стълба излязоха от строя и беше прекъснато елзахранването. Щетите са много големи и за тях плащаме с парите на всички шуменци. Вместо да ги вложим в ремонт на улици или в ново осветление, в паркове и градинки, ние трябва да отстраняваме аварии заради фирми, които правят бизнеса си на гърба на общината и на гражданите.”

Тодоров припомни, че според Закона за електронните съобщения, чл. 286, ал. 1 кабелните електронни съобщителни мрежи се изграждат подземно. На това основание общината започна процедури по отстраняване на незаконната въздушна мрежа още в началото на 2016-а,  премахването продължи и през тази година. През този период операторите трябваше да вкарат жиците си под земята, но не всички го направиха. Напротив, незаконното опъване на кабели продължава. Заместник-кметът Боян Тодоров отново призова органите на реда и прокуратурата да окажат съдействие на общината. Той обясни, че общината е принудена да пуска обществена поръчка и да наема фирма, за да се справи с незаконните действия на операторите.

От общинската администрация съобщават, че за да не притесняват хората по коледно-новогодишните празници, ще продължат с премахването на кабелите след Нова година. Ще бъде изготвен график и ако времето позволява, работата по отстраняването ще започне от 8 януари 2018 га.

От администрацията се извиняват за неудобството на гражданите, които ще останат без интернет и телевизия и ги призовават да проучват предварително операторите, чиито услуги използват.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *