Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 372

Рейтинг на почтеността

Кметът на Шумен е с най-висок рейтинг от всички изследвани институции в община Шумен в рамките на най-новото изследване на асоциация Прозрачност без граници “Индекс на местната система за почтеност”. Общинският кмет отбелязва индекс 4.11 по петобалната система, докато в дъното на таблицата с най-нисък 2.71 като най-непочтени се озовават местните медии. Проектът „Индекс на местната система за почтеност” е тригодишна инициатива на Асоциация „Прозрачност без граници”, която се осъществява от началото на ноември 2014 година благодарение на финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”. Инициативата е израз на оценката на Асоциация “Прозрачност без граници”, че ефективното противодействие на корупцията в страната не може да извърши без участието на ключови институции и социални актьори на местно ниво.

Кметът по принцип е централна фигура в реализацията на публични политики за общността. Потенциалът за въздействие на кметската институция върху развитието на Местна система за почтеност е оценяван въз основа на 21 индикатора, разпределени отново с превес по отношение на измеренията роля и вътрешно институционални практики на управление. Средната стойност на индекса подобрява нивото от предходната година от 3.57 на 3.89 точки за 2017 г. и нарежда институцията на първо място в общата класация от изследвани девет сектора. Оценката не е за личността на конкретен кмет, а за изградената система на управление, визия на управлението, мобилизацията на ресурсите и др.

Втора по почтеност в рамките на разработените критерии се очертава общинската администрация с 3.98. Трети почтени са общинските съветници, едва след тях идва съдът, по-нататък се подреждат полиция, бизнес, гражданско общество (каквото и да означава това). С една идея по-малко ку*ви от журналистите са политиците. Почтеността на политическите партии в общината е означена с 9 стотни над медиите и е 2.80.

В резултат на прилагането на методологията за мониторинг ежегодно се съставя комплексна оценка – Индекс на Местната система за почтеност. Индексът  позволява сравнителна оценка на антикорупционния капацитет, роля и значение на ключови институции и социални актьори на местно ниво: общински съвет, кмет, общинска администрация, бизнес, медии, граждански организации, съдилища и полиция в 27-те общини – областни центрове на страната. С обща оценка от 3.42 в националното класиране община Шумен заема седма позиция след Бургас, София, Стара загора, Пловдив, Габрово и Русе. Най-непочтената община сред областните центрове е Хасково.

Интересно е къде сме ние в различните дисциплини. Местният първенец – кметът, в националното класиране е на 12-а позиция. Общинската администрация на Шумен е 10-а сред останалите общински администрации. Неочаквано високо в републиканската подредба се пласира Общинският съвет – 6-и в страната, смятайте какво е по другите региони, щом нашите са шести по почтеност. Фланелка с номер 16 облича шуменският съд. Номер 14 е на гърдите на полицията. Десетото място по почтеност сред големите общини в страната заема бизнесът, 16-о – шуменското гражданско общество (каквото и да означава това). От всички изследвани институции най-ниско представени на национално ниво на 23 позиция, което повече клони към непочтеност, отколкото към почтеност, са политическите партии в община Шумен. Дори медиите са по-нагоре – на 17-о място.

Според изводите от изследването медиите са една от структурите на местната система за почтеност, които се нуждаят от най-съществена инвестиция в разработването и прилагането на инициативи и добри практики, които да противодействат на отчетливите възприятия за зависимост на медиите от външен политически и икономически натиск, на недостига на финансови и човешки ресурси, на слабата ангажираност с разследването и разкриването на корупция и с информирането на местната общественост за негативните ефекти от това явление.

Коментари

  • АХИЛ декември 12, 2017 в 8:40 pm

    Вие сериозно ли го вярвате това???Висок рейтинг на кмета,пълни глупости.Просто прочете коментарите в шуменските електронни сайтове и ще Ви стане ясно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *