Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 372

Лоби за парка

Компанията “Енпай” закупи втори парцел в индустриалния парк, което показва сериозни намерения за бъдещото развитие на производството

Индустриален парк – Шумен ще бъде активно промотиран пред потенциалните чуждестранни инвеститори. За това се ангажира заместник-министърът на икономиката Александър Манолев на среща с представителите на бизнеса от региона. По-рано през деня той беше на място в индустриалния център заедно с кмета на Шумен Любомир Христов, областния управител проф. Стефан Желев и народните представители д-р Румен Генов и Димитър Александров.

На територията на “Индустриален парк” вече работят три големи предприятия, които осигуряват работа на около 700 човека, а в процес на изграждане или с намерение за строеж са още 6 проекта. Междувременно броят на инвеститорите се увеличи с още един, след като в средата на септември т. г. парцел от 2.5 декара е закупила фирмата “Аккая ЕПС ЕПП БГ”, която се занимава с произдството и продажбата на машини и преси за пластмасови изделия.

„Индустриалната зона в Шумен ще бъде представяна като локация пред чуждестранни инвеститори с интерес към региона, които търсят контакт с Министерството на икономиката или с Българската агенция за инвестиции“, обясни Манолев. По думите му представители на зоната ще бъдат поканени и на годишната среща с търговските аташета на България, за да им се представи детайлно проекта и те също да го популяризират зад граница. „Това е един наистина много добре работещ проект, развит на принципа на публично-частното партньорство, който може да е катализатор за развитие на цялата регионална икономика“, подчерта икономическият зам.-министър.

За последните 10 години в област Шумен са реализирани или са в процес на реализация 5 проекта по Закона за насърчаване на инвестициите, на обща стойност 138 млн. лв., които ще създадат 690 работни места. Шумен продължава да е и сред областите с най-висока икономическа активност на населението, като през 2016 г. тя се повишава до 74%, стана ясно от неговото изказване.

„Областта има добри изходни позиции. Разбира се проблемите също са налице, в това число и нуждата от създаване на предпоставки за растеж и в това отношение много важна е и подкрепата по европейските програми и проекти, която може да се ползва от бизнеса“, каза още Манолев. Той представи данни, според които от началото на програмния период по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ са сключени договори за безвъзмездна финансова помощ с предприятия от региона на обща стойност от около 16 млн. лв.

Ще бъдат организирани информационни дни в Турция, на които да се представят българските индустриални зони. Това стана ясно по време на среща на зам.-министър Манолев с Венцислав Венков, изпълнителен директор на Североизточната българо-турска търговско-индустриална камара със седалище в Шумен.

По време на разговора пролича, че турски компании имат сериозен интерес към България, но е нужна повече информация на потенциалните инвеститори. Затова представители на Националната компания „Индустриални зони“ ще се включат в срещи, които Българо-турската камара ще организира по места в южната ни съседка. Целта е на тях да се предостави и оперативна информация – в това число за цени на терени и комунални разходи.

Двамата разговаряха в завода на турската компания „Енпай“ в Шумен. В него вече работят близо 100 човека, като плановете са в краткосрочен план работещите да достигнат 250. Това е техният четвърти завод в света след производствените им мощности в Турция, Словакия и Индия.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *