Ходихте ли на море/планина?
Да

or

Не
гласували: 151

За кучетата и хората

Скандали тресат тези дни приюта за бездомни кучета в Шумен, който преди дни с решение на общинския съвет получи името на журналистката Тонка Петрова. Проблемите са трудовоправни с елементи на виртуално отмъщение. В отговор от фондацията, стопанисваща приюта по договор с Община Шумен, разпространиха отворено писмо до шуменци, които не са безразлични към работата на центъра и към грижата за животните. Освен това от приюта отново молят гражданите да помогнат на приюта с гранули за зимата, когато храната не стига.

Скъпи съграждани,
В последните седмици приютът за бездомни животни в града е обект на безпрецедентна атака, в която се използва арсенал от фалшиви новини, злонамерени слухове и клевети, лични нападки и обиди към екипа, който се грижи за животните. Кампанията против приюта се провежда от бивши служители и ескалира с всеки изминал ден. Тази ситуация породи тревога сред гражданите на Шумен, които се интересуват от съдбата на питомците в приюта и неговото бъдеще.

Във връзка с това, се обръщаме се към медиите и гражданите на Шумен, както и към всички, които не са безразлични към проблема с безстопанствените животни и отношението към тях.

Искаме да ви уверим, че въпреки трудния момент, в който ни поставят зложелателите на приюта, ще продължим да работим по най-високите стандарти и хуманно отношение към животните. Призоваваме обществеността в града да не се поддава на инсинуации от хора, които чрез клевети искат да прогонят немския инвеститор и да унищожат приюта.

Припомняме, че Общински приют Шумен работи при стриктно спазване на буквата на закона, което е констатирано от нееднократните проверки на институциите. Виртуалните нападки срещу приюта в социалните мрежи съвпаднаха и със смъртта на отглеждан в приюта питбул. Кучето е отглеждано и лекувано в приюта месеци наред и на следващия ден трябваше да пътува в специализиран център за социализация в София. Припомняме, че ръководството на приюта първо сигнализира компетентните органи и извика независим външен лекар за аутопсия. Ще настояваме разследването на случая да стигне докрай и виновните да понесат своето наказание.

Само преди дни Общинският съвет в Шумен единодушно гласува решение, с което нашият приют стана първият в страната, който носи име на личност – Тонка Петрова. Искрено сме огорчени, че това събитие съвпада със създаване на скандали и клевети. През годините приютът в Шумен се превърна в пример за успешна съвместна работа между Общината и неправителствена организация. Това се случи благодарение на дългогодишните усилия на много хора, обединени от каузата за хуманно отношение към животните и справянето с проблема с бездомните четириноги в Шумен и региона.

Управителката на приюта Дария Георгиева и екипът, който работи в него, са тук от години. Винаги сме били честни и открити с гражданите, медиите и институциите. В отговор на слуховете, ние ще припомним фактите:

За 13-годишната история на приюта през него са преминали над 8 000 животни. Само за последните 2,7 г. е намерен дом на 339 кучета и 125 котки и са кастрирани 1 347 кучета и 368 котки. Всички животни са ваксинирани с 5-валентна ваксина и реваксинирани, обезпаразитявани са с Бравекто, Каниверм, Диронет. Никога не са допускани случаи на злоупотреби със средства или с храна. Стотици животни са излекувани по сигнали на граждани.

Обръщаме се към гражданите на Шумен с апел: Не позволявайте неверни слухове да съсипят един добре работещ приют и да застрашат работни места в нашия град.

Припомняме също, че с падането на температурите през зимните месеци, кучетата ни имат нужда от 1/3 повече храна. В зимните месеци разчитаме на подкрепата на дарители, за да осигурим за питомците ни необходимите допълнителни гранулирани храни. Нека покажем, че Шумен е град, който се отнася към животните хуманно, който е солидарен с каузата на личности, които вършат денонощно работа, а не с неверни и злонамерени слухове. Очакваме ви и благодарим!

Колектив на Общински приют “Тонка Петрова” – Шумен
Лозинка Бакалска, Фондация “Дана”, тел. 0877 28 09 53

Коментари

 • Петров юни 22, 2018 в 8:28 am

  Тая Лозинка Бакалска не се ли накраде на пари бе ?! Защо ни я наресоха в Шумен ?! От толкова причти я изгониха дойде тука пари да лапа пак.Ами Дария Георгиева същата лъжкиня (кметица ), те кметовете пък най- малко крадат ,ха ха ха

 • иванов декември 14, 2017 в 11:07 pm

  Знаете ли защо се раждат само мъжки кучета в Шумен,защото аз не видях нито едно кастрирано женско куче на улицата.Какво става с женските кучета давани в приюта?Или защото кастрацията и възстановяването са по трудни направо гушват букета (екирисажа исках да кажа)

 • стоянов декември 10, 2017 в 3:57 pm

  излезте и Вие,журналя,да ама е шубе ,нали

 • Шмоко декември 8, 2017 в 4:32 pm

  Каква тишина, бе Стоянов, колко пъти искате да напишем за водата, ей я съседната дописка е пак за нея. Какво направихте, за да не е такава? След като вече сте информиран, ходете се бунтувайте, протестирайте, направете нещо, ние и за вас ще напишем.

 • Стоянова декември 8, 2017 в 2:20 pm

  ами Стоянов отиди пред ВиК, какво си тръгнал тук да пишеш

 • стоянов декември 8, 2017 в 12:02 pm

  луднахте за тия кучета и котки,а това ,че пием най-мръсната и най-скъпа вода —тишина е, нека я вдигат и за вВеликден и Гергьовден,а бе през месец пак ще търпим това сме ние ,иначе не сме 80 процента ДЕБИЛИ хахахах много повече

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *