Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 406

Присъда за фермерка

 

Апелативният съд във Варна е признал 37-годишна фермерка от Шумен за виновна за получаване на евросубсидии чрез подаване на неверни данни. Новината съобщи говорителят на Апелативната прокуратура Илка Катрева, след като съдът отменил първоинстанционна оправдателна присъда на Шуменски окръжен съд. 37-годишната Петина А. е осъдена на 1 година затвор с отлагане на изтърпяване на наказанието с изпитателен срок от 3 години. Наложена й е и глоба от 2 хиляди лева.

Жената била предадена на съд за получаване на финансово подпомагане като земеделски производител от фондове на Европейския съюз чрез подаване на неверни сведения за обработваната от фирмата й земеделска земя. В кампанията за получаване на средства за подпомагане по схемите и мерките за директни плащания през 2013 г. декларирала няколко парцела в шуменското село Велино, като завишавала площта им с цел получаването на по-големи субсидии.

Извършената автоматизирана кръстосана проверка установила площи, декларирани от повече от един земеделски стопанин и други, които не отговаряли на критериите за подпомагане в размер на почти 50 хектара. С това тя извършила престъпление по член 248а, ал. 3, във връзка с ал. 2 от НК и била предадена на съд от Окръжната прокуратура в Шумен, но на първата съдебна инстанция Шуменският окръжен съд я оправдал.

Последвал протестът на Окръжната прокуратура в Шумен срещу оправдателната присъда. Протестът бил поддържан и от представителя на Апелативна прокуратура във Варна.
Присъдата на Апелативния съд във Варна, с който подсъдимата Петина А. е била призната за виновна, подлежи на касационна проверка пред Върховния касационен съд.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *