Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 406

Уж Енерго-Про

Измамници имитират кореспонденция от “Енерго-про” за да си осигурят достъп до компютрите на потребители, алармираха читатели от Шумен, които са получили мейлове с “електронни фактури” уж от името на компанията доставчик на електроенергия. Кореспонденцията е фалшива и съдържа криптовирус, предупредиха компютърни специалисти.

 

Писма в електронната си поща получили дори хора, които не са титуляри на сметки за ток. В текста на съобщението нищо не издава, че може да е менте, не изисква никакви допълнителни или специални действия, само съобщава, че приложено е изпратена електронна фактура. Обяснява се, че прикаченият файл е официален счетоводен документ и е в изискванията на Закона за електронната кореспонденция. Файът обаче е във формат .ZIP, а разархивирането му крие опасност за компютрите на потребителите. Малцина ще се загледат в “адреса на Енерго-про”, който е с японски домейн.

 

“Електронните фактури, издавани от „Енерго-про“, винаги се изпращат като прикачен файл в PDF формат, а имейлът на изпращача задължително е с разширение @energo-pro.bg. Ако клиент получи електронно съобщение, което не отговаря на тези условия, следва да има предвид, че то не е изпратено от „Енерго-про“ и отварянето му крие риск от заразяване с компютърен вирус“, пишат от компанията и допълват, че при съмнение в достоверността на имейл, получен от името на електроразпределителното дружество, може да се направи проверка на денонощния телефонен номер на компанията 0700 1 61 61.” – коментираха от енергото.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *