Ходихте ли на море/планина?
Да

or

Не
гласували: 151

Акция “Телефон”

Говоренето по телефона по време на шофиране, писането на съобщения и статуси в социалните мрежи зад волана и опасностите от това са акцентът на започналата днес предиобед информационна акция сред шофьорите в Шуменска област.

Успоредно с акция “Зима”, в която се проверява изправността на превозните средства за движение при зимни условия, пътните полицаи ще раздадат 1000 листовки, изготвени със съдействието на фирма “Алкомет”, които напомнят на водачите за опасностите и санкциите при използване на мобилно устройство без хендсфри в движение.

“В последно време се наблюдава нова и устойчива тенденция за отвличане на вниманието на водачи на моторни превозни средства. Освен говоренето по телефона, често водачите се разсейват от писане и четене на съобщения и статуси в социалните мрежи. Отвличането на вниманието на всеки шофьор драстично увеличава риска от пътнотранспортно произшествие”, коментираха от ОДМВР.

Само за първите 10 месеца на годината в Шуменско са установени 164 водача, които са изпозвали мобилен телефон докато шофират, съобщи гл. инспектор Мирослав Миронов от КАТ – Пътна полиция. В страната този брой е 8 077. За това нарушение глобата е 50 лева и се отнемат 6 контролни точки, санкцията е акт, а не фиш. Единственото изключение, при което може да се използва телефонът, е за позвъняване на тел. 112 в ситуация, когато не е възможно да спрете и да отбиете встрани от пътя.

Ако се погледне статистиката, броят на злоупотребяващите с мобилни устройства зад волана расте – за цялата 2016 г. установените нарушители са били 154, а година по-рано – 122.

От Пътна полиция отново напомнят да не ползваме мобилния си телефон докато шофираме, освен ако нямаме устройство “свободни ръце”. “Въздържайте се от писане и четене на есемеси чрез телефон по време на шофиране. Чатенето крие опасности, затова не пишете, докато сте зад волана на автомобил. Ако се наложи да проведете телефонен разговор по време на път и не разполагате с хендсфри устройство, е необходимо да отбиете , да спрете, и тогава да говорите. Повечето от водачите смятат, че имат достатъчно опит зад волана и разсейване от няколко секунди не може да повлия е на реакцията им.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *