Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 406

1:0 за свидетелите

Шуменският административен съд е обявил за нищожни някои текстове от общинската Наредба № 1. Алинеи 5, 6 и 7 на член 5 от наредбата бяха атакувани в съда от религиозната организация “Свидетели на Йехова”.

Свидетелите засега печелят, но така да се каже, служебно – по процедурни причини.

Атакуваните текстове забраняват на нетрадиционните у нас вероизповедания да провеждат религиозни обреди и служби в културни институти, училища, младежки и детски обекти, както и предоставянето на подобни помещения за такива цели. Забраняват също религиозната пропаганда по домовете на хората и по улиците на по-малко от 400 м от детски, учебни и културни институти.

Магистратите от административния съд са преценили, че шуменският Общински съвет е излязъл от материалната си компетентност, като си е позволил да “преурежда” на местна почва материя, уредена изрично със Закона за вероизповеданията за цялата страна.

Съдът е достигнал и до извод, че атакуваните текстове в Наредба 1 противоречат на нормативни актове от по-висока степен. Забраните за религиозни прояви на публични места, за публична религиозна дейност и за религиозна агитация по домовете не са съобразени с ЕКЗПЧОС, на Конституцията и на Закона за вероизповеданията.

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *