Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 406

Българи в Космоса

Открит през 2006 година астероид е получил името на българския владетел цар Симеон Велики. За именуването съобщи на страничката си във фейсбук Община Велики Преслав. Небесното тяло е открито на 27 юли 2006 година от любителя астроном Филип Фратев от “Звездно общество А79”.

Сертификати за астероида “Симеон” са били връчени от Иван Богданов от Международния астрономически съюз и Обсерватория „Звездно общество A79″ на кметовете на Поморие и Ахелой при откриването на Международна научна конференция под надслов „Симеонова България в историята на Европейския Югоизток: 1100 години от битката при Ахелой” в края на октомври.

На сайта на правителствената космическа агенция на САЩ НАСА може да бъде намерен астероидът, но именуването не се извършва от агенцията. Това се прави от IAU – Международния астрономически съюз, а още през 2016 съюзът одобри предложените от наши астрономи имена на български велики личности, на които да бъдат кръстени астероиди.

Така откритите от обсерватория “Звездно общество А79” бяха кръстени на хан Аспарух, Симеон Велики, Борис Покръстител, Паисий Хилендарски и Георги Раковски съответно Аспарух, Борис, Хилендарски и Раковски.

Точното наименование на астероида е 239203 Симеон (2006 ОК14). Той е открит от астронома – любител Филип Фратев през 2006 г. Астероидът обикаля Слънцето веднъж на всеки 4.09 години и има яркост 17-та звездна величина, което означава, че е видим само с телескоп. Диаметърът му е 2.97 километра.

Освен изброените астероиди в Космоса има още български следи. В слънчевата орбита се движат още астероидите Шумен, Плиска и… Димитров, който е открит през 1975 година в обсерваторията “Научный” в Крим. Пак там, но през 1970 година е открит и “България”, който се води в космическите регистри като 2575 Bulgaria (1970 PL). Шумен и Плиска обаче са единствените имена на населени места в България, които са дублирани в Космоса.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *