Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 406

Есенен турнир

На пресконференцията в БТА присъстваха организатори и спонсори на състезанието.

 

Двама шуменци ще защитават престижа на националните отбори на България в IX Международния есенен турнир по информатика (IATI) от 23 до 26 ноември в Шумен. Състезанието, чието начало тръгва от 2009 година, се провежда по инициатива на Бисерка Йовчева и Емил Келеведжиев – председател на Националната комисия по информатика към МОН. В състава на националните отбори ще бъдат Иван Ганев – във втория отбор на България – старша възраст и Марин Йорданов в националната гарнитура – младша възраст.
Турнирът е единственото международно състезание по информатика, което се провежда за две възрастови групи – младежка (junior) – за ученици до 15.5 години и старша възраст (senior) – за ученици от гимназиална степен на средното училище.

 

Състезанието се организира от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, Профилираната Природо-математическа Гимназия „Нанчо Попович“, Профилираната Гимназия по механотехника, електроника, телекомуникация и транспорт „Христо Ботев“ , гр. Шумен и Школа А&Б, а всички шуменски ученици без Ивайло Георгиев, който е от школата на СУ “Сава Доброплодни”, се подготвят от Школа А&Б.

На пресконференция в клуба на БТА днес организаторите акцентираха, че Шумен заема видно място в ученическата състезателна информатика в света. Шуменската школа по информатика е приета за една от най-добрите. В световната ранк-листа за всички времена в ТОП 25 има двама шуменци – Ростислав Руменов и почетния гражданин на Шумен – Румен Христов. Румен Христов заема четвърто място в тази ранг-листа.

 

Тази година турнирът ще се проведе при засилен международен интерес, като отзвук от проведената през септември в София Първа Европейска Младежка Олимпиада по Информатика. Очаква се в турнира да участват над 200 състезатели от различни държави, сред които най-добрите в областта на този вид състезания – Русия, Румъния, Полша и др.
Вече са регистрирани над 170 участници от 8 държави, като Румъния, Русия, Полша и България участват с официалните си отбори. Шумен е представен от два отбора в младша и старша възраст. В младша възраст ще се състезават Иван Борисов, Иван Смиленов, Сали Басри, Ферит Исмаилов, а в старша Виктор Върбанов, Ивайло Георгиев, Йордан Димитров и Петър Ангелов. Ръководител на двата отбора е Бисерка Йовчева.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *