Ходихте ли на море/планина?
Да

or

Не
гласували: 81

Куфар пред “Практикер”

Евакуация на паркинга и посетителите на хипермаркета “Практикер” предприе полицията в Шумен, след като граждани открили съмнителен безстопанствен куфар до стоянка на багажни колички, видя репортер на Шмоко.бг. Няма паника, самата евакуация преминава под ръководството на директора на ОДМВР ст. комисар Ялчън Расим. “Действаме по правилата за такива случаи, очаква се до половин час от Варна да пристигне екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който разполага с техника и обучени специалисти за обезвреждане на взривове и съмнителни предмети.” – коментира пред сайта ни ст. комисар Расим.

“Пристигнах към 12:10 на паркинга, чаках да се освободи място, тръгна си една търговишка кола – джип, беше, спряла, хората се качиха и си тръгнаха. Баща ми, защото спирам точно пред количките, мислел си да не ударя някоя количка и гледаше отпред, каза, че е нямало нищо. Значи когато аз съм спряла куфарчето го е нямало.” – това обясни пред Шмоко.бг Живка Хараланова, чийто автомобил беше точно до съмнителния куфар.

Ст. комисар Ялчън Расим лично ръководеше евакуацията на автомобилите от паркинга около съмнителния куфар.

Куфарът е черен, със сребристи лайсни, но не е покупка от “Практикер”. В секцията с инструменти на хипермаркета обясниха, че нямат уреди и инструменти, които да са с подобен куфар. Към мястото, където е намерен съмнителния багаж има насочена камера, прегледът й ще покаже дали се вижда точно този участък и хората, които са оставили или забравили багажа си.

Сигналът за изоставен куфар в депо за колички е постъпил в 12:59, обясни пред Шмоко.бг говорителят на ОДМВР Ася Йорданова. На място са насочени екипи и е обособен ограничителен периметър според инструкциите за реагиране в такива случаи.

Към 15:00 пред “Практикер” пристигна екип на Специализирания отряд за борба с тероризма от Варна с оборудване и с готовност за детонация на съмнителния багаж. Антирерорист със специално облекло с помощта на техника подложи на анализ съдържанието на куфарчето. Спецполицаят използва едно от най-модерните средства, които са на въоръжение по цял свят – рентгенова система за откриване на експлозиви и опасни вещества на израелската компания NOVO DR Ltd – NOVO’s Explosives Detection Mobile X-Ray Systems.  Ето по какъв начин и с каква техника антитерористът със скафандъра видя, че в куфара няма нищо опасно.

Introducing NOVO’s Portable Digital Radiography Systems from Adar Yiron on Vimeo.

Магазинът не затвори през цялото време, като единствено, докато траеше отчитането на резултатите от анализа всички бяха помолени да влязат вътре. Анализът показал, че вътре в куфарчето няма нищо, което да застрашава хората в района. Едва тогава куфарчето беше отворено, а по информация на говорителя на ОДМВР вътре имало хартиени кутийки с китайски надписи.

 

Възможно е да не става въпрос за злонамерен акт, а да е извършена проверка на действията на охраната и полицията при потенциална заплаха в новооткрития обект, научи Шмоко.бг. По фасадата източно от входа има няколко камери за наблюдение, но мястото, където е оставено куфарчето оставало извън обсега им.

 

  

На място пристигна антирерорист със защитно облекло.

Магазинът не затвори по време на цялата операция. Полицейски шефове наблюдаваха действията на антитерористите от разстояние, а една баба спокойно си четеше вестник на столче.

Антитерорист прибира мобилния рентгенов детектор за откриване на взривове и опасни вещества, с чиято помощ в мобилната лаборатория-бус на СОБТ – Варна беше анализирано съдържанието на намерения куфар. Оборудването, което използва е на водещата израелска компания NOVO Digital Radiography.

Оказва се, че куфарчето не е опасно. Отварят го и вътре откриват… хартиени кутийки с надписи на китайски.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *