Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 406

Готовност в областта

Готовност за работа при тежка зимна обстановка на територията на област Шумен декларираха представителите на териториалните структури на държавната администрация и общините на заседание на Областния съвет за намаляване риска от бедствия, свикано от областния управител проф. Стефан Желев. Обсъдени бяха предприетите превантивни мерки и дейности и извършената от тях подготовка за действие при усложняване на зимната обстановка, съобщи говорителят на областния управител Милка Павлова.

„Областната дирекция на МВР има готовност за работа при зимни условия, наличната техника е изправна, постоянна връзка се поддържа с общините и населените места“, каза директорът на ОД на МВР – Шумен ст. комисар Ялчън Расим. За извършените предварителни организационни дейности докладва директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Иван Иванов, според който техниката, с която разполага дирекцията  е приведена за работа при зимни условия.

От Областно пътно управление съобщиха, че за зимно поддържане и почистване на републиканската пътна мрежа и участъка от автомагистрала „Хемус“ на територията на област Шумен има сключени договори с консорциум „Пътно поддържане Шумен“ и фирма „Автомагистрали Черно море“ АД. Двете фирми разполагат с общо 15 опорни пункта, четири от които са за обслужване на участъка от автомагистрала „Хемус“, а останалите са за пътищата от републиканската пътна мрежа в област Шумен. Пунктовете са проверени и по местата вече са разположени голяма част от техниката и необходимите количества от сол и други инертни материали. Осигурено е непрекъснато дежурство в базите и опорните пунктове на фирмите.

От страна на „Енерго Про“ са извършени необходимите действия за профилактика и обслужване на съоръженията, дружеството разполага с 38 екипа на денонощно домашно дежурство и с 39 оборудвани автомобила. Военното формирование 54060 също е в готовност, то разполага с модул за зимни условия, техниката е изправна и при разпореждане на МО може да се използва за оказване на помощ на бедстващи в тежки зимни условия.  

По доклад на Регионалната здравна инспекция в лечебните заведения в региона е създадена организация и има разчети за настаняване на болни на хемодиализа, родилки и други тежко болни пациенти при усложняване на обстановката, осигурен е и необходимият минимум от лекарства и консумативи. По информация на Регионалното управление на образованието във всички училища в област Шумен  е извършена необходимата подготовка преди зимния сезон, няма проблеми с отоплението и с транспорта на пътуващите ученици.

По информация на кметовете общините също са в готовност, сключени са договори с почистващи фирми, които разполагат с необходимата техника, осигурени са места за настаняване на бедстващи и нуждаещи се хора при необходимост.

По отношение техническото и експлоатационно състояние на язовирните стени, проводимостта на речните легла и корекции по тях са извършени проверки по заповед на областния управител, като на територията на област Шумен са проверени 157 язовира и две хвостохранилища. Сериозни проблеми относно състоянието на язовирните стени и съоръженията към тях не са констатирани, издадени са предписания за отстраняване и почистване основно на храстовидната растителност, много от дадените по време на пролетната проверка предписания са изпълнени.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *