Ходихте ли на море/планина?
Да

or

Не
гласували: 164

Кръгчета над Шумен

 

Самолет Airbus A319 на “Bulgaria Air” кръжа близо 2 часа над Шумен и селата южно от града заради силна мъгла и ограничена до няколкостотин метра видимост на летището във Варна. Аеропланът привлече вниманието на наблюдателни шуменци в района над паметника “Създатели на българската държава”.

 

Полет FB971 по маршрут София – Варна започнал с 20-минутно закъснение, натрупано още на земята, а машината излетяла вместо в 7:00 в 7.20. Докато ербъсът бил над Горна Оряховица станало ясно, че метеорологичните условия на летище Варна се влошават и паднала мъгла и нямало видимост за кацане. При тези условия командирът на полета е взел решение да кръжи на Шумен след съгласуване с РВД и авиопревозвача, докато мъглата се вдигне. Горивото било достатъчно да се изчака подобряване на метеорологичните условия във Варна. На борда имало 87 пътници и те били своевременно информирани за ситуацията.

Самолетът летеше на ниска височина – от 3900 до 3000 метра със скорост ок. 400 километра в час и можеше да бъде наблюдаван над Шуменското плато и селата на югоизток.
LZ-FBA остана “в орбита” около Шумен в продължение на близо 2 часа. Точно в 9:58 машината излезе от кръговия си маршрут и направи рязък завой на югоизток, като междувременно от летището във Варна съобщиха, че полетът се пренасочва към летище Бургас.

 

В 10.15 ербъсът кацна на пистата в Сарафово. След кратко изчакване на бургаското летище в 11:05 LZ-FBA e кацнал успешно във крайната си дестинация – Варна.

Коментари

  • стоянов октомври 28, 2017 в 10:46 am

    в шумен има летище

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *