Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 406

Красота и наука

“Слънчевата мелница”, Богомила Костадинова, Шумен. Първа награда

23 лауреати в три категории и няколко възрастови групи излъчи организираният от Научно-образователния център “Стеам” фотоконкурс с тема “Красива природа, красива наука – Лято 2017”. Конкурсът, който се провежда със съдействието на община Шумен беше за най-добра снимка на природен обект или природно явление и неговото най-точно научно описание.
Идеята на организаторите беше участниците – деца с родителите си, ученици или възрастни да научат повече за обекти и явления докато ги заснимат във вид на красиви картини, да научат повече за тях, за тяхната природа, особености, законите на които се подчиняват.
Направленията на конкурса бяха “Красиви облаци, мълнии и оптични атмосферни явления”, “Красиви камъчета и миди”, “Красиви цветя в планини и поля” и “Красиви представители на животинския свят”, а срокът за представяне на снимките беше до 30 септември. В осемчленното жури влизаха представители на академичната общност и изявени фотографи, ръководени от председателя на журито доц. Димитър Владев, преподавател в катедра “География, регионално развитие и туризъм”.
В първата категория “Красиви облаци, мълнии и оптични атмосферни явления” в групата при най-малките, подпомагани от техните родители журито класира на първо място Калина Руменова Василева, следвана от Виктория Николаева Пощарова и Пламен Ангелов Пашкунов. При учениците от 7 до 12 клас победител е Богомила Светлинова Костадинова, второто място е за Мартин Даниелов Начев, а на трета позиция е Емануел Мариянов Тонев.
В направлението с камъчките и мидите се оказа, че няма постъпили снимки и текст и затова не е правено оценяване. Категорията “Красиви цветя в планини и поля” обаче предизвика участници от различни кътчета на България и континента. При най-малките журито подреди на първо място Аделина Милкова Цветкова от Шумен, на второ Радина Кръстева Петрова от Пазарджик. При по-големите ученици първи е Огнян Огнянов Симеонов от Нови пазар с подгласник шуменеца Красен Красенов Станев. В тази категория има и възрастен участник с първа награда – Емилия Наваро де Оня от Валенсия, Испания.
Десет са наградените в направление “Красиви представители на животинския свят”. При най-малките първите трима се подреждат така: Александър Илиянов Брезин и Ана Данаилова Петрова от Шумен, Радина Кръстева Петрова от Пазарджик. Във възрастовата група 7-12 клас има две първи места за Огнян Огнянов Симеонов от Нови пазар и Йордан Василев Василев от Пазарджик, на второ място е Петър Петров от Шумен, а на трето шуменката Бетина Йорданова. Таня Станчева от Шумен е победител при възрастните. Второто място е за Христофор Христов от Велико Търнов, а третото за Ивелина Емилова Василева от София.

Коментари

  • ????? октомври 26, 2017 в 10:57 am

    Много хубаво! А още снимки ще могат ли да се видят?
    Придружени евентуално с текста, с който са участвали авторите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *