Ходихте ли на море/планина?
Да

or

Не
гласували: 164

Дебне птичи грип

Заседание на Областната епизоотична комисия под председателството на Петко Шаренков

Превантивни мерки срещу разпространението птичи грип се въвеждат на територията на Шуменска област, е решила днес Областната епизоотична комисия. Заседанието се свика заради първични огнища на заболяването Добрич и Хасково.

Забранява се провеждането на пазари и изложби на птици на територията на област Шумен.

До 2 ноември трябва да се проведат заседанията на епизоотичните комисии в десетте общини на областта. Областната комисия препоръчва по места да се изберат подходящи начини за своевременно информиране на стопаните, отглеждащи домашни птици в дворовете си за опасността от разпространение на болестта.

Предвижда се съвместни проверки с представители на орнитоложките дружества, ловно-рибарските дружества и на държавните лесничейства за болни или умрели диви мигриращи или синантропни птици. Ще има постоянен ветеринарно-медицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в птицевъдните обекти от страна на Областната дирекция по безопасност на храните и официалните ветеринарни лекари.

Собствениците трябва да спазват следните ограничения: да не пускат птици извън дворовете, да съхраняват фуража в закрити помещения и да информират писмено официалните ветеринарни лекари при зареждането на обектите с птици с цел контрол, клинични прегледи и вземане на проби за вирусологично изследване.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *