Ходихте ли на море/планина?
Да

or

Не
гласували: 164

Уважението – ценност

 

Осъзнаване на своите силни и слаби страни, развиване на уважение към околните, респект към правилата и доброволното им спазване – това са само част от целите, които си поставя започналата от събота в Шумен среща между ученици от четири държави – Испания, Кипър, Полша и България. Домакин на проявата е СУ “Сава Доброплодни”, а участниците работят по проекта на училището “Уважението – ценност за цял живот” по програма “Еразъм+”.

“Идеята е да се даде възможност на учениците от няколко европейски държави да осмислят значимостта на различните форми на уважението – уважение към другите, себеуважение, уважение към природата, уважение към култура и традиции и да се изградят навици за толерантно общуване.” – обяснява координатора на проекта Пламена Маркова.

В неделя премина опознавателния етап, в който децата участници се запознаха в неформална обстановка с игри и танци, а от понеделник гостите от Испания, Кипър и Полша посещават часове по английски език, изобразително изкуство, музика и хореография на своите връстници от Шумен. 

Децата от училищата партньори усвоиха вече стъпките на български хора и имаха възможност да се запознаят с основните забележителности на Шумен, като най-силно впечатление им направиха паметникът “Създатели на българската държава”, Шуменската крепост и глобалният символ на България – Мадарският конник.

Във вторник учениците от трите страни бяха гости на български семейства, а техните преподаватели проведоха работна среща по темите на проекта. Гостуването продължава до събота, като през това време децата от партньорските екипи ще имат възможност да се запознаят с първата българска столица Плиска и Двора на кирилицата, както и с морската столица Варна.

Проектът “Уважението – ценност за цял живот” е планиран за две години и се финансира от Центъра за развитие на човешките ресурси в качеството му на национална агенция за проекти на Европейската комисия. Етапите му включват посещение на ученици от начален етап и учители в четирите държави участници в проекта. Първи домакини бяха Испания (през март 2017), сега домакин е Шумен, а през март 2018 предстои гостуване в Полша.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *