Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 406

Арсенал в Салманово

Мъжът от Салманово твърдял, че тротиловите пресовки са му предадени от Петър Петров.

56-годишният Петър Петров, който в началото на века нашумя като атентатор с три бомбени взрива зад гърба си е бил арестуван за 72 часа с прокурорско постановление по ново обвинение за притежаване и предаване на друг на незаконно оръжие, боеприпаси и тротил. Очаква се във вторник съдът в Шумен да гледа мярката за неотклонение на Петров. За тия работи по чл. 339 ал. 1 от НК се предвижда затвор от 2 до 8 години (някои минават по-тънко).

Според говорителя на Апелативната прокуратура във Варна Илка Катрева криминалистите стигнали до Петър Петров след претърсване в дома на 52-годишен Смядово миналия петък. Полицаите били там във връзка с досъдебно производство срещу собственика на имота.

В помещение на къщата, обитавана от 53-годишния мъж, полицейските служители открили арсенал от 2 огнестрелни оръжия без номера и модели, взривни вещества – тротилови пресовки, и боеприпаси. Стопанинът бил привлечен като обвиняем за незаконно притежаване на оръжие. При разпита обаче обяснил, че откритото оръжие, боеприпаси и взривове му били дадени от 56-годишния Петър Петров.

Намереният арсенал бил прибран от екип на Специализирания отряд за борба с тероризма от Варна, а Районната прокуратура в Шумен назначила балистични експертизи на откритите оръжия.

От Апелативната прокуратура припомниха, че Петров е осъждан многократно и е изтърпявал ефективни присъди, като последно е бил лишаван от свобода за срок от 9 години. Името на Петров гръмна на 16 юни 1999 година, когато полицията обяви ареста на престъпна група, извършила два взрива в Шумен и един в Русе. Петров бил завършил Техникума за взривни материали в Казанлък, а в края на 90-те следвал и право.

Полицията стигнала до Петър Петров, Николай М. и Галин Г. покрай разследването на няколко бомбени атентата, сред които този пред входната врата на шуменския лихвар и спортист Росен Рачев – Роко. На 11 май 1999 година взривно устройство издълба дупка на стълбищната площадка на Роко. Бомбата била за предупреждение, а след нея последвала заплаха, че ако не даде 20 хиляди долара ще гръмне пак. Петров и Николай М. получиха присъди от по 11 и 5.5 години в Русе, а в Шумен ги осъдиха на 9 години затвор. При ареста на групата в жилището на Петров в Шумен бяха открити 6 тротилови пресовки, две самоделни взривни устройства, капсул-детонатори, патрони за “Калашников” и пистолет. Самоделна бомба имало и в апартамента на майка му в Русе.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *