Ходихте ли на море/планина?
Да

or

Не
гласували: 164

Зевса със споразумение

Легендата на шуменския ъндърграунд Христо Илиев – Ицо Зевса успя да се спазари с прокуратурата за 8 месеца затвор за серия от престъпления, сред които притежаване на оръжеен арсенал и наркотици, едро хулиганство и заплаха на 7 души с убийство.

Престъпленията са извършени и документирани през 2013 година, но в продължение на четири години делото се размотаваше между Окръжната прокуратура в Шумен, Специализираната прокуратара и Специализирания наказателен съд, за да се върне накрая в Шуменския окръжен съд.

Наказателното производство срещу Зевса започна след нахлуване в кафе “Амстердам” в Шумен на 12 ноември 2013 година. Тогава Илиев и негов приятел влезли в кафенето, Зевса извадил десантен автомат “Калашников” и наредил на присъстващите 7 клиенти с думите: “Лягайте всички на земята, ще ви изтрепя тук, аз не съм мутра аз съм мафиот, ще ви избия всичките “.

След заплахата бандюгите се изнесли от “Амстердам”, а персоналът звъннал на 112. Зевса, който е един от най-изобретателните и интелигентни представители на ъндърграунда в Шумен успял да измисли изход от създалия се казус. През декември Илиев сам се предаде в полицията, където отиде с пластмасова реплика на автомат “Калашников” и обяви, че това е оръжието, с което е отишъл в кафенето и с което го заснели охранителни камери на обекта. НТочно по същото време обаче полицаи “прекопали” двора на Зевса в на ул. “Христо Ботев” 1 в с. Суха река и се натъкнали на бидон за зеле, в който имало десантен автомат “Калашников” със заличен сериен номер, два пистолета “Макаров” със заличени номера, пистолет “Браунинг”, два заглушителя и над 1000 броя боеприпаси от различни калибри, както и килограм и половина марихуана. Полицаите доста уверено разкопали конкретното място, тъй като тайникът на Илиев бил издаден от негов много близък приятел.

При последвала ДНК експертиза Зевса беше закован за автомата – по презрамката му от плат бил открит негов ДНК материал. Според постигнатото на финала на наказателното производство споразумение Христо Илиев се разбрал с прокуратурата за едрото хулиганство и за заканата за убийство да се подложи на пробация. За оръжието се разминава с 8 месеца затвор, за наркотиците с 9, а общото му наказание е 9 месеца затвор при строг режим. Зевса обаче почти няма да лежи, защото му приспадат времето на предварителното задържане, както и на няколкото месеца домашен арест. Ще трябва да плати и 10 хиляди лева глоба.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *