Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 406

Ученици в общината

Кметът на община Шумен Любомир Христов е поканил на среща зрелостници от всички шуменски училища в Деня на българската община 12 октомври, съобщи говорителят на общината Роза Енчева. Събитието се организира, за да се популяризира дейността на местната власт и да се стимулира активното гражданско участие в управлението на местно ниво. Целта е младите хора да се запознаят с органите на местното самоуправление и с начините, по които те могат да упражнят своите граждански права.

Срещата ще се проведе на 12-ти октомври, четвъртък, от 9.00 часа в зала 363 (сесийна). В нея ще участват председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, Пламен Петков като съветник с най-голям стаж в местния парламент и заместник-председател на Общинския съвет в Шумен и общественият посредник Иван Капралов. Зрелостниците ще поставят пред кмета Любомир Христов и останалите участници в инициативата въпроси, които вълнуват техните връстници, ще предложат решение от името на администрацията и кмета на общината и в ролята на общински съветници ще гласуват “за”, “против” или “въздържал се”.

Денят на българската община се отбелязва на 12 октомври. На тази дата през 1882 г. в Държавен вестник е публикуван първият „Закон за общините и градското управление”, който регламентира устройството и дейността на местните органи на държавната власт в Княжество България. През 1998 г., водени от желанието да се създаде нова традиция в историята на българските общини, която да свързва миналото, настоящето и бъдещето на местното самоуправление в България, делегатите на Общото събрание на Националното сдружение на общините вземат решение отбелязването на Деня на българската община да бъде на 12 октомври.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *