Подкрепяте ли пилотите от „Граф Игнатиево“?
Да

or

Не
гласували: 198

Танци и приятелство

Танцовият фолклорен ансамбъл „Хайду“ от Дебрецен ще е акцентът в „двудневния ден“ на българо-унгарското приятелство, който ще се проведе в Шумен на 19 и 20 октомври. Кулминацията е на 20 октомври, когато на площада пред театъра в Шумен малки и големи ще могат да преминат обучение по унгарски народни танци с професионални танцьори от Унгария.

19 октомври беше обявен за Ден на българо-унгарското приятелство през 2016 година с решения на парламентите в София и Будапеща. Датата е избрана неслучайно – тогава българската православна църква чества Свети Йоан Рилски, който е и патрон на българите в Унгария. През 1183 година мощите на светеца са пренесени от Средец в унгарската столица Естергом, а впоследствие са върнати у нас.

Официалното откриване в Шумен е в 11 часа на 19 октомври с участето на „Хайду“, ансамбъл „Шумен“ и български вокални формации. По-късно е предвидена прожекцията на унгарски филм, викторина „По стъпките на унгарските емигранти в Шумен“, изложба за унгарската литература в България. След това идва нощ на приятелството с „Хайду“, танцова формация „Фамилия Европа“, ансамбъл „Шумен“, хор „Бодра песен“ и фолклорна група „Веселина“. На следващия ден са уроците по танци. Ето и цялата програма.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *