Европа (зелено) или Русия (червено)?
Да

or

Не
гласували: 373

Първият звънец

Първокласниците в общината през тази година са 769.

За 8530 ученици в община Шумен удари първият учебен звънец на 15 септември. Новата учебна година започна в 18 общообразователни и едно професионално училище. Във фокуса на вниманието както всяка година са първокласниците, които през тази година са 769, на практика две паралелки са се стопили за една година.

 

Във Второ ОУ започнаха учебната година в оранжево, засега без униформи поне до 1 октомври. Родители от “Базовото” се обявиха против решението на педагогическия и обществения съвет за въвеждане на задължителна униформа. Директорът Павел Павлов се похвали, че през тази година има 483 ученици.

 

Както всяка година първият учебен ден опразни офиси и предприятия, а напълни дворовете на училища с родители, баби, дядовци и роднини, дошли да окуражат учениците в първия учебен ден и да се порадват на влизането им в училище. По традиция всяка година на тържествата присъстват общински и държавни випове, разпределение имаше и за тази година, а ежегодната ротация отведе кмета на Шумен Любомир Христов тоя път в Трето ОУ “Димитър Благоев” – най-голямото основно училище в града.

 

Изборът обаче се оказа не случаен, кметът се строи при първолаците, тъй като се оказа, че изпраща в училище внучка първокласничка. Приветствието му беше прочетено на високоговорител, както във всички други училища, а Христов мина в ролята на съкварталец и дядо и разменяше поздрави с родители, учители и познати, дошли да изпратят децата си в “Димитър Благоев”.

 

 

Оказа се, че присъствието на кмета Любомир Христов в Трето ОУ не е случайно, а градоначалникът е там в ролята и на… дядо на своята внучка, която тръгва в първи клас.

 

 

Най-много ученици от общината минаха в днешния ден през вратите на СУ “Сава Доброплодни”. През учебната 2017/2018 там са записани 1486 ученици, които се обучават в 59 паралелки, като първокласниците са 97. “Сава Доброплодни” посреща новата учебна година с обновена учебна база – реновиран втори етаж с безшумна антибактериална настилка, изградени два нови кабинета – езиков с тъч дъска и по природните науки. Природният е обзаведен със средства на училищното настоятелство, а тъч дъската в другия е дарение от учителите по информатика Ангел Ангелов и Мадлен Станчева.

 

 

 

 

Депутатът Димитър Александров отиде на откриването на учебната година в СУ “Панайот Волов”, което през тази година ще отбележи 150 години от създаването на школото, чийто наследник е училището. Самият Александров се оказа част от 150-годишната история, макар от по-близкия й етап, тъй като преди 41 години е завършил “Панайот Волов”.

С настроение започва учебната година в СУ “Панайот Волов”, което тази година се стяга за 150-годишен юбилей.

Депутатът Димитър Александров е завършил СУ “Панайот Волов” преди 41 години.

За втора поредна година първокласниците в Шумен получиха на първия учебен ден като подарък книгата на Валери Петров “Меко казано” с послание от кмета Любомир Христов, а всички училищни библиотеки обогатиха фондовете си с по няколко тома от историческата поредица “Дълг и чест” на издателство “Захарий Стоянов”. Авторите в нея, както знаете, са утвърдени историци и писатели. Сред тях са имената на шуменския учен археолог проф. Рашо Рашев с книгата му “Цар Симеон Велики (893 – 927)”, академик Константин Косев с увлекателните разкази за Панайот Хитов и Васил Левски, професор Николай Овчаров и книгите му за цар Калоян и Иван Шишман, академик Георги Марков и др. Книгите са подарък от общинското ръководство.

 

Горди родители нямаха търпение да си направят селфи с първолаците в НУ “Илия Р. Блъсков”.

 

Традиция

И тази година учебната година започна от 15 септември, дата, определена за начало на обучението още по времето на управлението на Александър Стамболийски. Земеделският водач искал учебната година да се позабави с две седмици, за да може децата да участват в събирането на реколтата и да помагат на родителите си.

 

В Профилираната езикова гимназия “Никола Й. Вапцаров” в първия учебен ден почетоха патрона си…

 

...посрещнаха осмокласниците си…

…и наградиха изявените си ученици.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *